Firmy nahlásily 9098 pozitivních samotestů. Celkový počet testovaných znám není

Samotestování

Za pondělí a úterý tohoto týdne zaměstnavatelé nahlásili 9 098 pozitivních samotestestů. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Celkový počet zaměstnanců, kteří se testovali za první dva dny, co nová povinnost platí, známý není. Testování ve firmách má bránit šíření varianty omikron, která tento týden už v Česku tvoří naprostou většinu případů.

Firmy hlásí jen pozitivně testované. V denní statistice nakažených se výsledky samotestů neprojevují. V případě pozitivního výsledku samotestu následuje pro zaměstnance pětidenní karanténa. Tu lze ukončit dříve negativním PCR testem.

Za pondělí a úterý dohromady mělo pozitivní PCR test přes 48 tisíc lidí. Zvýšil se i počet testů celkově, v pondělí zdravotníci provedli přes 92 tisíc PCR a 50 tisíc antigenních, v úterý přes 101 tisíc PCR a 27 tisíc antigenních. Z nich preventivních, kam se evidují i lidé s pozitivních samotestem ze zaměstnání, bylo v pondělí 78 tisíc a 60 tisíc v úterý. Před týdnem bylo PCR testů zhruba o třetinu míň.

Testování v zaměstnání by mělo trvat dva až tři týdny, proti dřívějším vlnám se testují i očkovaní nebo lidé do půl roku od prodělané nemoci COVID-19. Celkově by mělo jít zhruba o čtyři miliony lidí, a to zaměstnanců ve veřejné i soukromé sféře nebo živnostníků, kteří při své práci přicházejí do kontaktu s dalšími lidmi.

Tagy: