Babiš prezidentem? Ve druhém kole ho porazí silnější kandidát, míní expremiér Fischer

Bývalý premiér Jan Fischer.

K věci 17.12.2021

Nová vláda byla čerstvě jmenována, brzy se velkým, možná i hlavním tématem stanou prezidentské volby. Mnozí spekulují o tom, že by se bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) mohl o post hlavy státu ucházet a ve volbě uspět. Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Jan Fischer si ale myslí, že Babiše ve druhém kole voleb porazí silnější kandidát. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Andrej Babiš má poměrně silnou šanci na to, postoupit do druhého kola. V něm to však bude mít přinejmenším obtížně, k jeho vítězství jsem skeptický. Jsem přesvědčen, že se najde kandidát, který ho bude schopen porazit,“ podotkl Fischer.

O tom, kdo by to mohl být, ale nechtěl mluvit. Řada lidí podle něj kandidaturu teprve zvažuje. „Můžeme si vybírat pouze ze seznamu, který ještě není ukončený. Někteří kandidáti se ještě nevyslovili. Proto si počkám, až bude celý. Byl bych ale rád, kdyby to byl někdo, kdo bude mít určité parametry,“ pokračoval.

Ideální profil kandidáta podle něj neexistuje. „Jsou jen živí lidé, kteří do volby vstupují se svými schopnostmi, ambicemi, zájmy, talentem, zkušenostmi či důvěryhodností,“ mínil. V tom, čím by měla budoucí hlava státu disponovat, má však jasno. „Líbil by se mi člověk, který by nebyl od lidí vzdálený. Uměl si najít čas na to, je poslouchat, nemít je jen kvůli hlasům ve volbách, ale pro ně samotné, to je pro mě důležité,“ uvedl Fischer.

Klíčová bude komunikace

Fischer se vyjádřil i k pátečnímu jmenování vlády Petra Fialy (ODS). Sám trochu nostalgicky zavzpomínal na rok 2009, kdy se stal premiérem. „Trochu sentimentu v tom vždy je, člověk si vzpomene, jaké to tehdy bylo,“ podotkl.

Osobně prý vítá, že byla nová vláda jmenována. „Byla jmenována vláda, kterou potřebujeme. Musíme mít vládu, která by se plnokrevně věnovala své činnosti,“ pokračoval.

Na dotaz, jakou vládu nyní Česká republika má, odvětil, že se to ukáže až podle výkonů. „Něco nám může napovědět koaliční smlouva a vládní prohlášení. Vláda si je vědoma akutních priorit, jako je covid, ceny energií a hlavně stabilizace veřejných financí státního rozpočtu. Právě na tom se bude ukazovat, jakou má vnitřní sílu,“ uvedl expremiér. Doufá prý, že vláda nebude nic lakovat na růžovo. „Že řekne, že vstupuje do nelehké situace. Je to koalice koalic, pět politických subjektů, to bude testovat jejich soudružnost,“ podotkl.

Na účet Fialy dodal, že je dobře, že má vizi. „Umí ji deklarovat, teď ji ale musí umět zrealizovat a přesvědčit o ní deset milionů lidí. Říct jim, že to bude složité, znát jejich problémy a názory. Některá opatření v rozpočtové oblasti mohou jít proti srsti, tak to je. Bude důležité, jak budou umět komunikovat,“ uzavřel.

Tagy: