Fischer: Babišova stopa prostupuje spisy StB. Je to dávno překonané, míní Kulidakis

Andrej Babiš prodává své letní francouzské sídlo za bezmála 600 milionů Kč.

360°, Thomas Kulidakis, Petr Fischer, Kateřina Konečná, Jiří Čunek - 22.10. v 22:26

Babišova práce pro StB je zaznamenaná a jeho stopa prostupuje spisy, uvedl analytik Petr Fischer v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle politického komentátora Thomase Kulidakise je celá debata o Babišově spolupráci s StB v dnešní době již dávno překonaná. Česká společnost by se měla podle něj zabývat palčivějšími tématy.

„Babišova stopa ve spisech StB je velká. Je vidět, že s těmi orgány musel nějakým způsobem pracovat a bylo to prostě dáno tím, na jaké pozici se pohyboval. On to sám přiznává,“ poznamenal Fischer ve vysílání CNN Prima NEWS k pondělnímu rozhodnutí slovenského ministerstva vnitra ohledně neoprávněné evidence českého expremiéra ve spisech komunistické zpravodajské služby.

ČTĚTE DÁLE: Trump je klasický populista a obklopí se sektou, říká Kolář. Harrisová podle něj může čerpat z Bidenovy školy

Podle Fischera je zvláštní, jakým způsobem se slovenské orgány k věci postavily. „Je to velmi nestandardní i na slovenské poměry. Pokud vím, tak právníci říkají, že se nikdy nic takového na Slovensku ještě nestalo,“ upozornil.

Kulidakis celou debatu vnímá v současné době jako překonanou. „Laciný antikomunismus minimálně zvolením pana prezidenta Petra Pavla už není nositelem žádné myšlenky. Stejně jako jím není antibabišismus,“ uvedl komentátor.

„Nejlepší bude věnovat se tomu, co nás trápí nyní. To je stav ekonomiky nebo třeba mezinárodní vztahy, stav Evropské unie, Green Deal a podobně,“ dodal Kulidakis.

Slovenské ministerstvo vnitra na základě soudního smíru v pondělí uznalo, že Babiš „byl neoprávněně evidován jako agent StB pod krycím jménem ‚Bureš‘ v registračních protokolech s číslem 25085 a že vědomě s StB nespolupracoval.“ Sám šéf ANO reagoval na rozhodnutí slovenského ministerstva vnitra na síti X: „Sice to trvalo 12 let, ale nakonec pravda a spravedlnost zvítězily,“ glosoval Babiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečnostní sbory si polepší. Ve všech třídách se zvedne plat o 1 500 korun, uvedl Rakušan

Tagy: