Babiš s StB nespolupracoval, uvedlo slovenské vnitro. Putin nebyl agent KGB, glosoval Kalousek

Andrej Babiš slavil úspěch hnutí ANO ve volbách

Babiš nebyl agent, tvrdí slovenské ministerstvo

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkajícím se neoprávněné evidence ve svazcích Státní bezpečnosti. Ministerstvo o tom informovalo v pondělí. Ústav paměti národa, s nímž se Babiš v této věci soudil, reagoval, že evidenci ve spisech dokazuje více dokumentů. Šéf ANO sdělil, že nikdy nepochyboval o tom, že spor o evidenci u StB vyhraje. Uvedl, že jeho političtí soupeři věc zneužívali. Zprávu následně glosoval i jeden z nich, exministr financí Miroslav Kalousek.

Slovenské ministerstvo vnitra rovněž uvedlo, že uzavření smíru zdůvodnilo dvěma právními analýzami a také tím, že prý existuje vysoké riziko jeho prohry ve sporu. V takovém případě by Babiš mohl dodatečně uplatňovat vysoké finanční nároky na náhradu škody.

ČTĚTE TAKÉ: Konec dominance Pirátů u mladých, vychází z průzkumu STEM. ANO táhne seniory, STAN vzdělané lidi

„Toto riziko bylo v kontextu efektivního hospodaření s veřejnými financemi neakceptovatelné,“ napsal úřad. Smír uzavřený na základě dvojice právních analýz tak podle ministerstva předchází možným finančním ztrátám státu. „Postup je plně v souladu s naší snahou chránit finanční zájmy Slovenska a zabránit zbytečnému plýtvání veřejnými financemi,“ napsalo ministerstvo vnitra.

„Nikdy jsem nepochyboval, že ten spor vyhraju. Proto jsem řekl, že se budu soudit klidně do konce života. Nikdy jsem s StB nespolupracoval, neexistuje ani nemůže existovat jediný důkaz, který by dokazoval něco jiného, a proto jsem i čtyřikrát vyhrál soud,“ uvedl Babiš.

Šéf ANO vyjádřil radost nad tím, že je celý případ definitivně uzavřený. „Dvanáct let mě to zásadně poškozovalo, zneužívali to moji političtí soupeři a uráželi mě. Omluvu neočekávám, na to nebudou mít odvahu,“ dodal.

Podle ministerstva se Babiš také zavázal, že vůči Slovensku nebude kromě jiného uplatňovat žádné nároky na náhradu škody v souvislosti s jeho evidencí u StB a stáhne své stížnosti podané u Evropského soudu pro lidská práva.

K prohlášení slovenského vnitra se vyjádřila i instituce, s níž se Babiš soudil. „Podle Ústavu paměti národa oprávněnost evidence Andreje Babiše jako tajného spolupracovníka StB dokazuje více spisů StB, které na sebe obsahově a chronologicky navazují. Rozhodnutí Ministerstva vnitra SR uzavřít smír s A. Babišem na tomto faktu nic nemění,“ uvedl Michal Miklovič, mluvčí ústavu, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Mezi prvními na prohlášení ministerstva reagoval z někdejších politických soupeřů Babiše exministr Miroslav Kalousek, který rozhodnutí nepřijal a sarkasticky to glosoval na síti X: „Teď už jen zbývá, aby Slovensko uznalo, že Vladimir Putin nikdy nebyl důstojníkem KGB a Václav Havel byl hlavním normalizátorem komunistického Československa,“ napsal.

Sám šéf ANO reagoval na rozhodnutí slovenského vnitra i na síti X: „Sice to trvalo 12 let, ale nakonec pravda a spravedlnost zvítězila.“

Ministerstvo na základě soudního smíru uznalo, že Babiš „byl neoprávněně evidován jako agent StB pod krycím jménem ‚Bureš‘ v registračních protokolech s číslem 25085 a že vědomě s StB nespolupracoval.“

Letitý spor u soudu

Babiš se již léta snažil u slovenských soudů dosáhnout verdiktu, že je v dokumentech StB neoprávněně veden jako její agent. V roce 2012 v souladu s tehdejší praxí slovenských soudů zažaloval Ústav paměti národa (ÚPN), který na Slovensku spravuje svazky StB. Ústavní soud ale o pět let později, kdy zrušil dřívější verdikty krajského i nejvyššího soudu v Babišův prospěch, toto pravidlo prolomil. Tehdy ale neuvedl, kdo má být žalovanou stranou.

V roce 2019 pak ústavní soud zrušil ještě další rozhodnutí krajského i slovenského nejvyššího soudu, které naopak Babišovu žalobu ve zmíněné kauze zamítly; příslušný senát to zdůvodnil tím, že obecné soudy neurčily, kdo má být ve sporu žalovaným. Právě řešení této otázky, a nikoliv samotné oprávněnosti evidence Babiše v dokumentech StB, bylo hlavním tématem, kterým se pak slovenské soudy zabývaly.

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho podle nich ke spolupráci s tajnou policií jako agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale při projednávání Babišovy žaloby u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u obecných soudů vypovídali v Babišův prospěch a jejichž výpovědi byly tehdy považovány za klíčové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tlak na ministra zdravotnictví se stupňuje. Na svém postu nemá Válek co dělat, zní z opozice

Tagy: