Forman by oslavil devadesátiny. Jak na režiséra vzpomínají hvězdy Hollywoodu?

Pro Miloše Formana bylo typické kouřen dýmky nebo doutníku.

Miloš Forman

Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko nebo Amadeus. To je jen krátký výčet legendárních filmů, které natočil oscarový režisér Miloš Forman. Autor světoznámých snímků by 18. února oslavil devadesátiny. Na spolupráci s Formanem vzpomíná řada lidí i po letech, včetně hollywoodských hvězd.

Po emigraci do Spojených států se Forman prosadil díky snímku z roku 1975 Přelet nad kukaččím hnízdem. Jedním z producentů filmu byl herec Michael Douglas. „Miloš dostal nabídku natáčet Kukaččí hnízdo hlavně díky svému českému filmu o hasičích, kde umístil spoustu lidí do jednoho jediného prostředí. Obdobně to pak udělal i s Kukaččím hnízdem. Zachovával si jedinečný smysl pro humor, ale žádné postavě se nikdy nevysmíval,“ vzpomínal Douglas v knize Radima Kratochvíla Ecce homo Forman.

Treat Williams si v roce 1979 zahrál ve Formanově muzikálu Vlasy Bergera jednoho z hippies. Roli získal poté, co ho Forman viděl hrát na Broadwayi v Pomádě. „Miloš byl pro mě, nezkušeného filmového herce, skvělý učitel. Do té doby jsem zažil pouze situace, kdy se ode mě striktně vyžadovalo, abych při hraní podal výkon. Byli jsme vedeni k tomu, abychom dosahovali výsledků typu ‚jsem na dně‘ nebo ‚ona se hystericky rozesměje‘, jako kdyby herci dokázali produkovat emoce na zmáčknutí knoflíků,“ popsal své herecké začátky Williams.

Miloš Forman

Forman se narodil 19. února 1932 v Čáslavi. Vystudoval scenáristiku na FAMU.

Jeho první samostatnou filmovou prací se stal Konkurs, poté přišly snímky Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má panenko.

V roce 1968 emigroval do Spojených států, kde se natáčení filmů věnoval i nadále. Například vznikly snímky jako Přelet nad Kukaččím hnízdem, Vlasy, Amadeus, Valmont, Lid versus Larry Flint nebo Goyovy přízraky. Jeho režie i filmy byly mimo jiné oceněny řadou filmových Oscarů a Zlatých glóbů.

Forman zemřel 13. dubna 2018 ve Spojených státech. Byl třikrát ženatý a otcem čtyř synů.

Na Formana také zavzpomínala Williamsova kolegyně z Vlasů Annie Goldenová. „Miloš Forman si mě vybral pro roli Jeannie, což pro mě byl dar z nebes. A i po čtyřiceti letech to platí stejně jako tenkrát. Neměla jsem na tuto roli kvalifikaci ani žádnou zkušenost. Prostě si tenkrát vsadil na tu zlatovlasou holku,“ řekla Goldenová, která do té doby pouze zpívala.

Milující medvěd

Francouzský scenárista Jean-Claude Carrière, který s Formanem například spolupracoval na scénáři Valmonta, filmu z roku 1989, podle svých slov smrtí režiséra ztratil více než přítele. „Je skoro nemožné mluvit o tom, že člověk ztratil bratra. Je to jako bych ztratil velkou část sebe sama – svého těla, své mysli,“ sdělil Carrière, kterého s Formanem pojilo dlouholeté přátelství.

Podle herce Woodyho Harrelsona je jeho nejoblíbenější a zároveň nejlepší film, ve kterém hrál, Lid versus Larry Flint. V tomto Formanově snímku z roku 1996 si zahrál hlavní roli. „Myslím si, že Miloš byl opravdový mistr filmového řemesla a nejspíš ovládl i umění života. Na place byl báječný – prostě režisér snů. Byl to milující medvěd, který svým nepřeslechnutelným českým hlasem zavolal vaše jméno, když jste přišli na natáčení nebo do restaurace, a objal vás, takže jste si připadali jako pupek světa,“ řekl Harrelson.

Tagy:
film ocenění Hollywood Oscar režisér Přelet nad kukaččím hnízdem Miloš Forman herec herečka filmy USA producent scénárista Jean-Claude Carrière Valmont Vlasy Treat Williams Annie Goldenová Michael Douglas Lid versus Larry Flint Woody Harrelson