Fotbal za zvuků sirén a jen s kryty. Ukrajina oživuje ligu, platí speciální pravidla

Restart fotbalové ligy na Ukrajině podpořil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina oživuje fotbalovou ligu

Fotbal válce navzdory. Ukrajina oživuje svou fotbalovou soutěž i přesto, že se na východě a jihu země stále bojuje. Restart ligy má pozvednout morálku obyvatel. Hráče čeká opravdu speciální sezona. Nastupovat budou například pouze na stadionech s kryty proti bombám.

Ruské řádění na Ukrajině se nevyhnulo ani fotbalu. Několik stadionů dostalo tvrdé rány. Dva kluby – Desna Černihiv a FC Mariupol – přišly o své domovy. Řada týmů zůstala ochromena. Přesto nová sezóna odstartovala. Jedním z impulsů byly i prosby prezidenta Volodymyra Zelenského, který věří, že liga zvedne národní morálku.

Zelenskyj zřejmě smýšlí obdobně jako Winston Churchill. Britský premiér fotbal za druhé světové války také podporoval. Německé nálety nezabránily ani duelu Anglie se Skotskem před 78 tisíci diváky.

Teď se bude hrát za přísných pravidel. Zatím v Kyjevě a okolí a ještě na západě země u slovenských hranic. Zápasy se uskuteční bez fanoušků a jen na stadionech, které mají bombové kryty. Jakmile zazní sirény, fotbalisté se poběží schovat.

„Hodně se o tom bavíme. Netušíme, jak budeme muset být schovaní dlouho a jak se budeme udržovat v provozní teplotě. Tohle rozhodnutí ale plně podporujeme a budeme dělat všechno pro to, abychom mohli hrát,“ prohlásil záložník Šachtaru Doněck Taras Štěpaněnko.

Oživením fotbalu válkou zničená Ukrajina také vysílá vzkaz do světa. „Všichni by si měli pamatovat, jaké události se dějí na Ukrajině. Naším cílem je pomocí fotbalu připomenout celému světu, že nic nekončí a jaká zvěrstva se tady na Ukrajině dějí,“ uvedl další hráč Šachtaru Mychajlo Mudryk.

Ukrajinská liga začala čtyřmi zápasy. Sirény se naštěstí nikde nerozezněly.

Tagy: