Fotbalisté Sparty znají soupeře v Lize mistrů. Těšit se mohou na šampiony z Německa i Anglie

Radost Sparty

Sparta poznala soupeře v Lize mistrů

Fotbalisté Sparty se v hlavní fázi Ligy mistrů představí na hřišti Feyenoordu Rotterdam, kam v červnu z Letné zamířil dánský trenér Brian Priske. Venku je čeká také Leverkusen, za nějž nastupují bývalí hráči Pražanů brankář Matěj Kovář a útočník Patrik Schick. Úřadující čeští mistři budou hrát i na stadionu věhlasného Manchesteru City a Stuttgartu. Na Letné pak vyzvou Inter Milán, Atlético Madrid, Salcburk a Brest. Rozhodlo o tom čtvrteční losování v Monaku. Rozpis zápasů zveřejní UEFA v sobotu.

„Je to těžký los. Bez ohledu na to, s kým budeme hrát, to bude těžké. Je to Liga mistrů, nejlepší soutěž na světě s nejlepšími hráči. Manchester City je pro mě možná nejlepší mužstvo na světě. Bude to těžké, na druhou stranu to bude dobrá zkušenost. S (trenérem Feyenoordu) Brianem Priskem jsem ještě nemluvil,“ prohlásil trenér Sparty Lars Friis v rozhovoru pro Nova Sport.

ČTĚTE DÁLE: Česká fotbalová liga kraluje Evropě. Žádná jiná soutěž nemá v nové sezoně lepší koeficient

Právě on dělal Priskemu ve Spartě asistenta, společně letenský tým dotáhli ke dvěma titulům po sobě a v minulé sezoně i k domácímu poháru. Po odchodu Priskeho do Nizozemska převzal Pražany.

„Když bylo hotovo, tak jsem se trochu pousmál, protože všechny zápasy pro nás budou hodně těžké. Nejvíc jsem si nepřál hrát na City a ty jsme dostali hned na začátku. Bude to hodně těžké. Neměl jsem nikoho, koho bych si přál nejvíc. Feyenoord bude samozřejmě taky pikantní,“ řekl obránce Sparty Jaroslav Zelený.

Za papírově nejhratelnějšího považuje Brest. „Všechny ostatní týmy jsou hodně dobré, bude to s nimi hodně těžké. Takže zvolím Brest, ale spíš vzhledem k tomu, že je nemám úplně nakoukané,“ uvedl dvaatřicetiletý Zelený.

Letenští se mezi elitou představí poprvé od roku 2005. V letošní kvalifikaci „milionářské“ soutěže zvládli tři předkola: nejprve vyřadili irský Shamrock Rovers, poté rumunský FCSB a na závěr Malmö. Za postup Pražané dostanou 18,62 milionu eur (přes 466 milionů korun).

Česko bude mít zástupce v Lize mistrů po dvou letech, tehdy se do soutěže rovněž přes tři předkola probojovala Plzeň. Spartu mohl ve středu doplnit její městský rival Slavia, která však doma porazila Lille pouze 2:1, což jí vzhledem k úvodní prohře 0:2 ve Francii na postup nestačilo.

Liga mistrů se od této sezony bude hrát ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také s 36 týmy místo dosavadních 32. Žádní soupeři se v ligové fázi neutkají dvakrát, postoupí 24 celků, z toho osm přímo do osmifinále. Na rozdíl od minulých sezon se už také nebude „propadat“ do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Finále se uskuteční 31. května příštího roku v Mnichově.

Na dvojici Čechů z Leverkusenu čekají těžcí soupeři

Leverkusen v uplynulém ročníku ovládl bez porážky poprvé v historii německou ligu a navíc i tamní pohár. Neuspěl pouze ve finále Evropské ligy s Bergamem. U úspěchů Bayeru nechyběli Kovář, Schick a útočník Adam Hložek, sparťanský odchovanec však v srpnu přestoupil do Hoffenheimu.

Svěřence trenéra Xabiho Alonsa čekají těžcí soupeři. Doma vedle Sparty narazí na oba milánské celky Inter a AC a ještě Salcburk, venku se potkají s Liverpoolem, Atléticem, Feyenoordem a Brestem.

Poprvé k vidění mezi elitou bude i Girona, kam v červnu přestoupil ze Sparty obránce Ladislav Krejčí. Český reprezentant doma narazí na svého bývalého trenéra ze Sparty Priskeho. Vedle Feyenoordu si Katalánci doma zahrají s Liverpoolem, Arsenalem a Slovanem Bratislava, venku vyzvou Paris St. Germain, AC Milán, PSV Eindhoven a Štýrský Hradec.

Obhájce trofeje a historicky nejúspěšnější tým soutěže Real Madrid vyzve doma v repríze červnového finále Dortmund. „Bílý balet“ na Santiago Bernabéu čeká i AC Milán, Salcburk a Stuttgart, venku narazí na Liverpool, Bergamo, které v srpnu zdolal v Superpoháru UEFA, a francouzské celky Lille a Brest.

Slovan Bratislava se při premiérové účasti v „milionářské“ soutěži může na Tehelném poli těšit na Manchester City, AC Milán, Dinamo Záhřeb a Stuttgart. Venku vyzve Bayern Mnichov, Atlético Madrid, Celtic Glasgow a Gironu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pyrrhovo vítězství. Slavia udolala Lille, cesta do Ligy mistrů se jí ale zavřela

Tagy:
Německo Anglie fotbalista AC Sparta Praha fotbal sport sportovní událost Liga mistrů UEFA sportovní disciplína