Česká fotbalová liga kraluje Evropě. Žádná jiná soutěž nemá v nové sezoně lepší koeficient

Díky nebývale úspěšným kvalifikacím do evropských klubových soutěží se česká Chance liga v rámci probíhající sezony dostala do průběžného čela soutěžních koeficientů fotbalových lig.

Ze všech národních lig, jejichž zástupci letos v létě zasáhli do kvalifikací evropských soutěží, je česká Chance liga v této sezoně na prvním místě. V dlouhodobém žebříčku za posledních pět let ji české kluby drží na 9. místě, upozornila specializovaná stránka Football Rankings na síti X. S vyšším umístěním v dlouhodobém žebříčku se zvyšuje šance probojovat se do hlavních fází prestižních soutěží více celkům.

ČTĚTE DÁLE: Tahoun Pardubic má zlomenou lýtkovou kost. Ve 37 letech mu chybí jediný start k velkému jubileu

Úterní vítězství fotbalistů pražské Sparty v závěrečném kole kvalifikace do slavné Ligy mistrů podtrhlo veleúspěšný úvod sezony. Hráči ze Slavie Praha a Viktorie Plzeň sice zatím neví, v jaké soutěži nakonec budou na podzim působit – klíčový kvalifikační zápas je teprve čeká –, určitě se do hlavních fází podívají.

Průběžné pořadí evropských fotbalových soutěží za dosud odehrané kvalifikace

Sešívaní ve středu večer v Edenu zabojují v odvetě proti francouzskému Lille o hlavní fázi prestižní Ligy mistrů. Pokud by se nejstaršímu českému klubu nepodařilo přes francouzské mužstvo přejít, truchlit nemusí. Již teď díky úspěšnému dvojutkání proti belgickému Saint Gilloise mají garantovanou Evropskou ligu.

Západočeši si to ve čtvrtek ve skotském Edinburghu rozdají s místními Hearts of Midlothian. Také Viktoriáni mají za sebou skvělé léto. Ve třetím předkole Evropské ligy zdolali ukrajinský Kryvbas a tím si zajistili jistotu minimálně Konferenční ligy. Pokud by se Plzeňanům podařilo vyřadit i nepříjemné Skoty, mohou se těšit na Evropskou ligu.

Ve čtvrtek čeká utkání pravdy i fotbalisty Mladé Boleslavi. Středočeši měli ze všech českých klubů nejtrnitější cestu. Svoji pouť do základní skupiny Konferenční ligy zahájili již 25. července ve druhém předkole proti litevskému klubu Transinvest, poté vyřadili izraelský Hapoel Beerševa. Ve čtvrtek se postaví do odvety proti maďarskému klubu Paks.

Za zmínku stojí i účinkování ostravského Baníku, který se do kvalifikace evropských soutěží probojoval poprvé od roku 2010. Podobně jako Mladá Boleslav i Baníkovci zahájili kvalifikaci ve druhém předkole Konferenční ligy. Po vcelku hladkém postupu přes arménské FC Urartu jim stopku vystavila FC Kodaň. Třeba podotknout, že se dánský velkoklub v ostravské odvetě na postup nadřel a v bouřlivé atmosféře postoupil až díky závěrečným penaltám.

Dodejme, že řada klubů ze zemí tradičních vládců evropského fotbalu – Anglie, Itálie, Španělska či Německa – má jistou účast v hlavních fázích soutěží, a tak nemohla získat body do koeficientu v kvalifikaci.

Zbývající zápasy českých klubů v kvalifikacích evropských soutěží:

  • Středa 28. srpna, Liga mistrů, 21:00 Slavia – Lille (první utkání 2:0 pro Lille)
  • Čtvrtek 29. srpna, Evropská liga, 20:45 Viktoria Plzeň – Heart of Midlothian (1:0)
  • Čtvrtek 29. srpna, Konferenční liga, 19:00 Paks – Mladá Boleslav (2:2)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fanoušci Baníku se porvali v Kodani. Výtržníci házeli na policisty jízdní kola

Tagy:
léto Mladá Boleslav FC Viktoria Plzeň SK Slavia Praha fotbalista AC Sparta Praha FK Mladá Boleslav fotbal sport FC Baník Ostrava Slavia Lille OSC sportovní soutěž Liga mistrů UEFA sportovní kvalifikace Evropská liga UEFA Evropská konferenční liga UEFA sportovní disciplína