Sparta padla v Istanbulu až gólem v nastavení. Oba týmy dohrávaly v deseti

Fotbalisté Sparty v úvodním utkání 2. kola Evropské ligy na hřišti Galatasaraye Istanbul prohráli 2:3 gólem v nastavení. Oba týmy dohrávaly zápas v deseti. Odveta na vyprodané Letné je na programu za týden.

Pražané v souboji dvou úřadujících mistrů svých zemí dokázali dvakrát vyrovnat. Na trefu Kerema Demirbaye i vlastní gól Ladislava Krejčího odpověděli Angelo Preciado a Jan Kuchta. Na 2:2 hosté vyrovnali v době, kdy domácí postrádali vyloučeného Victora Nelssona. Jenže v 80. minutě dostal na druhé straně červenou kartu i Matěj Ryneš. V úvodní minutě nastavení zařídil „Lvům“ vítězství Mauro Icardi.

K TÉMATU: Vaclík našel nové působiště. Po nevydařeném působení v USA míří do Španělska

Sparta si díky aktivnímu presinku vypracovala šanci jako první, Birmančevič ale vyběhnutého brankáře Musleru nepřekonal. V 19. minutě udeřili domácí. Demirbay postupoval sám z levé strany nikým neatakován, prošel až do vápna a střelou na bližší tyč překonal brankáře Vindahla.

Po více než půlhodině hry si „Žlutočervení“ vytvořili dvě šance krátce po sobě. Aktürkoglu nahrál v šestnáctce Mertensovi, jemuž ale střela nesedla. Poté historicky nejlepší střelec Neapole protáhl z dálky Vindahla. Také hosté o sobě dali vědět, Kairinen přihrál pod sebe, jenže Kuchta zamířil jen do Muslerovy náruče. V závěru úvodního dějství Birmančevičova kroucená rána skončila těsně vedle.

Úřadující čeští mistři srovnali necelé dvě minuty po změně stran. Kairinenův centr se odrazil na hranici vápna k Preciadovi a ekvádorský reprezentant se ranou k tyči nemýlil. Od zářijového příchodu do Sparty dal druhý soutěžní gól a první v evropských pohárech. Domácí branka nesrazila, naopak přidali na tempu. Icardi ale nejprve po Mertensově centru hlavičkoval a krátce nato zakončil samostatný únik do tyče.

Šestá porážka v řadě pro Spartu

Po hodině hry si „Lvi“ vzali vedení zpátky. Krejčí nahrál přímo Icardimu, jenž předal míč Mertensovi a jeho ránu sparťanský kapitán hlavou nešťastně usměrnil za Vindahla. Za minutu a půl se ale situace pro domácí změnila. Stoper Nelsson nedovoleně zastavil unikajícího Birmančeviče a rozhodčí Hernández ho vyloučil. V 65. minutě Pražané podruhé v utkání vyrovnali, poté co Preciadův centr zužitkoval hlavou Kuchta. Český reprezentant zaznamenal devátou soutěžní trefu v ročníku.

Domácí mohli Spartě opět odskočit, Torreirovu hlavičku pod břevno ale Vindahl vytáhl na roh. V 80. minutě Ryneš dostal za faul na Yilmaze u postranní čáry druhou žlutou kartu v utkání. Těsně předtím obdržel napomenutí i Birmančevič, který kvůli třetí kartě v průběhu soutěže odvetu vynechá.

V 90. minutě mohl hostům přiřknout vítězství střídající Wiesner, jenž po Kairinenově nahrávce běžel sám na Musleru. Uruguayský gólman ale jeho ránu zastavil obličejem. Místo toho se prosadil Galatasaray. Yilmaz nahrál Icardimu a ten přízemní střelou zařídil domácím triumf.

Sparta od září 1989 a triumfu 2:1 na hřišti jiného istanbulského celku Fenerbahce nevyhrála v Turecku sedm pohárových zápasů za sebou a v této sérii utrpěla šestou porážku v řadě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Celý zápas v devíti, nešlo vyhrát. Panenka varuje před modrými kartami a vzpomíná na zářez

Tagy: