Fotbalový expert Karoch kreslí. A ke komentování říká: Posměšky lidí mi nevadí

Čeští diváci a fanoušci znají zejména jeho hlas, ti starší ho pamatují ještě jako ligového fotbalistu. Pavel Karoch patří mezi experty české veřejnoprávní stanice. Čelí kritice v diskuzích na sociálních sítích, ale zlé komentáře bere s nadhledem. V poslední době to je naopak on, kdo pravidelně plní sociální sitě, především Instagram. Na něm prezentuje své donedávna utajené kreslířské dovednosti.

V minulých týdnech se pro někoho překvapivě pochlubil mnoha portréty fotbalistů. Na papír povedeně ztvárnil například slavného Brazilce Neymara, mladou naději Sparty Praha Adama Hložka, kapitána Slavie Praha Jana Bořila nebo jeho parťáka Petera Olayinku. „Ten obrázek považuji za zdařilý, zachycuje velké emoce toho hráče, něco o něm vypovídá, je to hlubší,“ pochlubil se Karoch v rozhovoru pro Blesk.cz.

Kvalita kresby odráží to, že je Karoch tzv. člověkem z oboru. „Vystudoval jsem střední uměleckoprůmyslovou školu a kreslení jsem se věnoval od dětství, všechno bylo ode mě počmárané,“ popsal s nadsázkou.

Dříve se sociálním sítím vyhýbal, nedávno se však rozhodl pro změnu. „Největším přínosem toho, že jsem se nechal rodinou přemluvit a šel s obrazy na sociální sítě, je fakt, že jsem se tak propojil a sdílím informace s mnoha zajímavými lidmi, se kterými bych se jinak v reálu asi nepotkal,“ řekl  57letý Karoch, pro kterého jsou někteří jiní tvůrci na Instagramu zdrojem další motivace. I sám autor známý z televizního studia často slýchává chválu.

Je neuvěřitelné, že tolika lidem stojím za legrácky

Postupně tak o sobě bývalý fotbalista Dukly Praha, Mladé Boleslavi nebo kostarického týmu LD Alajuelense dává vědět také jiným způsobem než komentováním zápasů. Jeho styl některým nesedí a nezřídka se Karochovu projevu vysmívají.

„Že si ze mě někdo dělá srandu, to mi nevadí. Někdo něco tvoří a někdo jiný do něčeho zase střílí, každý máme svou životní pozici. Někdy mě to i baví, rád si ty příspěvky přečtu. Vždycky se nad nimi zamyslím a někdy i něco ve svých komentářích, způsobu vyjadřování, pozměním, upravím,“ doplnil Karoch.

V minulosti dokonce musel řešit spor s parodickou skupinou na Facebooku, která vystupovala pod Karochovým jménem. „Začali mi tam psát třeba kamarádi z Kostariky, kde jsem hrál. A ze stránky jim za mě odpovídali. To jsem nechtěl, tak jsme si to vysvětlili a oni to změnili na stránku fanoušků. Je až neuvěřitelný, že je tam asi tři tisíce lidí a stojím jim za to, že je inspiruji k legráckám,“ řekl expert a dodal: „Ty stránky nejsou zlé, dehonestující, je to prostě sranda, ale je fakt, že jsem k tomuhle nadhledu musel dospět.“

Při komentování má Karoch momentálně mnohem více času než dříve. Zaprvé se v posledních týdnech vinou koronavirové situace v tuzemsku fotbal nehrál, zadruhé je nyní podstatně méně pracovně vytížený i mimofotbalově. A tak se místo elektronické tužky ve studiu čím dál tím častěji ujímá právě pera a štětců.

„Nejraději maluji portréty, dělám ale třeba i velké barevné abstraktní kresby. Co se týče technik, tak zkouším kresbu, perovku, akvarel nebo temperu. Olej zatím ne, i když vím, že je to nejvýše hodnocená technika,“ uvedl s tím, že jeho největší podporou při umělecké činnosti je manželka, herečka Gabriela Filippi.

Karocha by nejvíce lákalo kreslit živé modely, ale... „Že bych zavolal třeba slávistickému kouči Jindřichu Trpišovskému, jestli by mi zapózoval pár hodin pro obraz, to asi není úplně reálné,“ uzavřel malíř Pavel Karoch s nadhledem.

Tagy: