Prestižní cenu získal snímek tygra objímajícího strom. Fotografovi se klaněla i Kate

Prestižní ocenění Wildlife Photographer of the Year 2020 (Fotograf divočiny roku 2020) vyhrál Rus Sergej Gorškov za snímek amurského tygra objímajícího kmen stromu. Vítězství v „juniorské“ kategorii získala Liina Heikkinenová za fotografii lišky, která si brání úlovek před svými sourozenci.

Vítěze vyhlásil každoroční organizátor soutěže, londýnské Přírodopisné muzeum (Natural History Museum). Organizátoři letos obdrželi přes 49 tisíc fotografií.

Ruskému fotografovi trvalo víc než 11 měsíců, než vítězný snímek pomocí skrytých fotoaparátů s pohybovými senzory pořídil na ruském Dálném východě, kde se tygři amurští neboli sibiřští nacházejí. Své dílo Gorškov nazval jako Objetí (nebo také Sevření).

Scéna jako žádná jiná

„Je to scéna jako žádná jiná, jedinečný záblesk intimního momentu hluboko v kouzelném lese,“ uvedl předseda poroty Roz Kidman Cox. „Paprsky nízkého zimního slunce zvýrazňují prastarou jedli a kabát obrovského tygra, když v očividné extázi svírá kmen a zanechává na něm své značkování jako poselství,“ doplnil.

„Je vskutku velkolepý,“ okomentovala vítězný snímek vévodkyně Kate, která ocenění předávala při slavnostním ceremoniálu v úterý večer. Manželka prince Williama je sama amatérskou fotografkou.

Vítězi dalších kategorií byli Paul Hilton s fotkou mladého makaka v zajetí, za kterou získal cenu za fotografický příběh (Wildlife Photojournalist Story Award). V kategorii „Chování – bezobratlí“ získal první místo Frank Deschandol s fotkou dvou vos.

Titul Mladý fotograf divočiny roku 2020 (Young Wildlife Photographer of the Year 2020) brala finská fotografka Liina Heikkinenová se snímkem mláděte lišky chránícího si husu, kterou ulovilo, před pěti sourozenci.

„Pocit kradmého dramatu a zběsilá naléhavost oživují tento obrázek a vtahují nás do jeho rámce,“ prohlásil filmař a člen poroty Shekar Dattatri. „Zaostření na tvář lišky nás vede přímo tam, kde se akce odehrává. Skvěle zachycený okamžik z historie přírody,“ dodal.

Vítězové byli vybráni porotou z užšího výběru sta snímků a jejich díla budou vystavena v Přírodopisném muzeu v Londýně. Poté má být zahájeno britské i mezinárodní turné. Do února 2021 také mohou pro některou z 25 vybraných fotografií hlasovat sami uživatelé, a vybrat tak snímek, který dostane cenu veřejnosti.

Tagy:
Dálný východ strom Londýn tygr vítěz fotograf ocenění liška Fotograf divočiny roku William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Přírodopisné muzeum