Francouzské letiště ponese jméno zesnulé královny. Karel III. souhlasil s přejmenováním

Francouzské letovisko Le Touquet oznámilo, že od britského krále Karla III. získalo oficiální souhlas pro svůj záměr přejmenovat místní letiště po jeho matce, zesnulé královně Alžbětě II. Informovala o tom agentura AFP.

„Mezinárodní letiště Le Touquet-Paris-Plage projde historickou proměnou a ponese název Mezinárodní letiště Alžběty II. Le Touquet-Paris-Plage,“ uvedla radnice města v prohlášení. „Je to pocta velké královně a jejímu strýci, který cítil náklonnost k Francii, a zároveň uznání pro nejbritštější z francouzských letovisek,“ dodala s tím, že datum přejmenování ještě nebylo stanoveno.

ČTĚTE TAKÉ: Král Karel chystá velkou změnu. Mění tradici, kterou milovala jeho zesnulá matka

Úřady požádaly o změnu názvu jen několik dní poté, co královna, která byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách, loni 8. září ve věku 96 let zemřela. Le Touquet leží asi hodinu jízdy autem od přístavu Calais v severní Francii. Je oblíbeným přímořským letoviskem, kde má svůj dům například francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

Místní letiště bylo otevřeno ve 30. letech 20. století a rychle se stalo oblíbenou destinací dobře situovaných Britů. Radnice poznamenala, že královnin strýc Eduard VIII. sem často cestoval letadlem a rád zde jezdil na koni. Občas s sebou brával i svou neteř, pozdější královnu Alžbětu II.

Tagy: