Obří díra „požírá“ vesnici ve Francii, stále roste a nikdo netuší proč. Lidé opouštějí domy

Úředníci zkoumají zející díru, která se otevřela v obytné ulici v chicagské čtvrti South Side

Díra, která se pořád zvětšuje, trápí vesnici na severu Francie

Obec Bienvillers-au-Bois na severu Francie trápí díra v zemi, která se už rok pomalu zvětšuje. Její původ je zatím neznámý, stačila už ale pozřít zahradu, usiluje o silnici. Okolní domy už kvůli ní obyvatelé opustili. Starosta Patrick Nepveu přitom marně žádá stát o vyhlášení přírodní katastrofy, uvedla francouzská televize TF1.

Už rok si jáma v malé obci na severu Francie dělá, co chce. Zahrada zmizela, vzala s sebou i sloup elektrického vedení a chystá se na terasu i okolní domy. Od předloňského prosince se výrazně zvětšila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úředníkovi ukradli dopravní plány pro olympiádu v Paříži. Nejde o citlivá data, tvrdí prokuratura

Jeden dům už lidé opustili, na stěhování se chystá i soused s 92letou maminkou. „Trhlina se objevila před deseti dny. Tak jsme to radši vyklidili. Kdyby to najednou spadlo, co bychom dělali?“ uvedl pro francouzský web tf1info.fr Christophe, který bydlí v přilehlém domě. Útočiště našel u rodiny ve vedlejší vesnici.

Trhliny se ale šíří dál, popraskaná je už i silnice a sousedé mají strach. Propadlina zatím nemá jasný původ. V okolí nejsou doly, ale mluví se o podzemních prostorách vybudovaných za první světové války. „I my máme ve sklepě tunel, který je ucpaný. Ale říkáme si, jestli to nevede podél celé cesty,“ popsala jedna z obyvatelek vesnice. „Možná to mají na svědomí ty deště, které tu byly od října, nevíme,“ spekuloval další obyvatel.

Starosta Bienvillers-au-Bois neví, co dál. Už jednou prosil, aby v jeho obci vyhlásili stav přírodní katastrofy, ale neuspěl. „Vůbec nevím, kolik nás opravy budou stát a nevím, kde na to vzít peníze. Naše finance jsou omezené,“ popsal starosta Patrick Nepveu pro web deníku La Voix du Nord.

Navíc to vypadá, že prohlubeň mohla poškodit i potrubí kanalizace. Starosta zatím zajistil kontrolní práce a nechal opravit to nejnutnější. Silnice už je mimo provoz. Vůbec totiž není jisté, kde se díra zastaví.

Tagy:
Francie silnice díra Bienvillers-au-bois