Klimatická katastrofa je před námi, hájí Gregorová Green Deal. Králíček ji poslal do Číny

Markéta Gregorová a Robert Králíček

Hádka Gregorové a Králíčka

Klimatická katastrofa je přímo před námi. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Kolegům z koaliční ODS i z opozičních hnutí ANO a SPD vyčetla, že snahou o zpomalování Green Dealu v budoucnu uškodí vlastním dětem. „Vždyť Evropa je minimální. Běžte do Číny a tam je přesvědčte o Green Dealu,“ vyzval Gregorovou poslanec Robert Králíček (ANO).

„Proč vůbec existuje Green Deal a proč jsou ta opatření tak radikální? Protože máme klimatickou katastrofu přímo před námi. Už teď žijí na světě lidé, kteří se mohou klidně dožít roku 2100. Zároveň je ale dost možné, že za 30 let přijde obří potravinová krize, jelikož všechno umrzne. Protože jste chtěli racionalizovat a zpomalovat Green Deal, vaše děti budou hladovět,“ kritizovala Gregorová kolegy z ODS, ANO a SPD.

„Vždyť Evropa je minimální. Běžte do Číny a tam je přesvědčte o Green Dealu,“ vyzval Gregorovou Robert Králíček. Narážel tak na skutečnost, že Zelenou dohodu uzavřeli zástupci evropských zemí, přičemž není jasné, jak se ke klimatické krizi budou stavět další velcí hráči, jako jsou Spojené státy, Indie, Brazílie, Indonésie nebo právě Čína.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Našly se ostatky Navalného. Tělo plné modřin rozdmýchalo domněnky o nařízené vraždě

„Jak chcete produkovat alternativní zdroje energie? Evropa v tomto případě není schopna vyrábět základní věci. Také si vezměte, jaké je podnebí v České republice. Vždyť tady nefouká ani nesvítí, tak čím potom budeme topit?“ zeptal se opoziční politik.

Gregorová Králíčkovi vytkla krátkozrakost: „Pořád opakujete Čínu. Green Dealem bychom neměli strašit. Myslím, že právě vaše iracionalita v tom, že vidíte jenom pět let dopředu, způsobí krizi i vašim dětem.“ Následně se neshodla s europoslancem Alexandrem Vondrou (ODS) na tom, jak přísná klimatická opatření v současnosti v Číně panují.

Podívejte se na celou debatu, v níž Markéta Gregorová (Piráti), Alexandr Vondra (ODS), Robert Králíček (ANO) a Jan Hrnčíř (SPD) probírali také pondělní protesty zemědělců v Praze či smrt šéfa ruské opozice Alexeje Navalného.

Tagy: