Freze Nikrob je nejlevnějším elektromobilem v Evropě. Je výkonný jako domácí mixér

Litevský výrobce monstrózních obrněných vozidel začal nabízet nejlevnější elektromobil v Evropě. Ne, to není sci-fi, ale realita a paradox dnešní doby. Vozík zvaný Freze Nikrob stojí na základech čínského bestselleru, poskytuje miniaturní rozměry, směšný výkon a dojezd 200 kilometrů na jedno nabití. Cena by měla startovat na částce 9 999 eur (cca 259 000 korun).

Krok učiněný společností Dartz pochopí asi málokdo. Litevská společnost zabývající se výrobou extravagantních obrněných automobilů se rozhodla vstoupit do zcela jiného segmentu. Ve spolupráci s karosárnou Nikrob začala konstruovat a prodávat nový „ultralevný“ elektromobil, který by měl být dokonce tím nejlevnějším v celé Evropě.

Takzvaný Freze Nikrob se kompletuje přímo v Litvě, odkud společnost Dartz pochází. Jednotlivé komponenty auta však pocházejí z Číny, konkrétně z tamního bestselleru Wuling Mini EV.

Výkonný jako domácí mixér

Litevský prcek je k dispozici se dvěma velikostmi baterií 9,2 kWh nebo 13,8 kWh. Dojezd na jedno nabití by měl činit 124 mil, tedy rovných 200 kilometrů. To je o něco více, než ujede elektromobil pro čínský trh, který používá některé neefektivní technologie, včetně halogenových světlometů.

„Na trhu je opravdu spousta nabídek z B a C segmentu, nicméně trh s malými a levnými auty je dá se říci prázdný.“ uvedl pro web Autocar tiskový mluvčí Dartz.

Elektromotor umístěný vzadu produkuje výkon pouhých 13 kW a maximální točivý moment 85 Nm. Limitující je rovněž maximální rychlost udávaná výrobcem, jen 62 mph, respektive 100 km/h. Za jak dlouho se vůz na uvedenou cifru dostane, společnost raději ani neuvádí.

Levnější než Dacia

Cena základního modelu 9 999 eur (259 000 Kč) činí Nikrob přibližně o 7000 eur levnější než nová Dacia Spring Electric, o které se také tvrdilo, že je nejlevnějším elektromobilem v Evropě. V maximální výbavě „Luxury“ se Nikrob dokáže vyhoupnout až na cenu 14 999 eur, tedy 390 tisíc korun.

Společnost Dartz začala nabízet malý elektromobil na domácím trhu již během minulého měsíce a údajně hlásí vysokou poptávku od společností nabízejících carsharingové služby. Ostatně už i Dartz nabízí elektromobil ve své vlastní službě sdílené mobility. Zájemcům pak nabízí plnou IT podporu i dodávky náhradních dílů do sedmi dnů.

Tagy: