Žádné slevy, ale nový zubař. V Hustopečích na něj stáli lidé obří frontu, brzy bylo plno

Zbař nabral během jediného dne přes 700 pacientů

Nedostatek zubařů převážně v menších městech

Otevření registrace k novému zubaři v Hustopečích vzbudilo mezi lidmi obrovský zájem. Stovky zájemců před jeho ordinací v úterý stály ve frontě i několik hodin. Útěchou jim ale mohlo být, že se dostalo na každého.

Několik stovek lidí se tísnilo ve frontě, která v úterý nevedla do obchodu se slevami, ale do ordinace zubaře Tomáše Kuči, který v Hustopečích nabíral nové pacienty. Ve středu už hlásil stop stav. „Úplně všechny jsme přijali. Kdo přišel, ten byl přijatý. Nabrali jsme přibližně nějakých 760 lidí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS lékař.

Desítky metrů dlouhá fronta před ordinací naznačila, že sehnat zubaře je opravdu velký problém. „Můj zubař odešel do důchodu, tak jsem potom rok a půl hledal zubaře a jezdím k němu 40 kilometrů,“ popsal jeden z dotázaných obyvatel. Podle předsedy stomatologické komory je ale v regionu prý zubařů dostatek. „Na Břeclavsku je to relativně dobré, těch zubních lékařů je tam 78, navíc je to v blízkosti Brna, kde je veliká koncentrace zubních lékařů,“ popsal Roman Šmucler.

„Nicméně to rozložení je opravdu zlé. Já vidím základní problém hlavně v tom, že ty kapacity nemá úplně každá ordinace,“ upřesnil zubař Tomáš Kuča. Sám se stará o zuby dvěma tisícovkám lidí. Malá města doplácejí na to, že tu často lékaři o práci nemají zájem. „Máme bohužel i takové obce, kde nabízí opravdu kompletně vybavenou ordinaci a stejně nemohou sehnat lékaře,“ doplnila výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

I přesto že si lidé našli v Hustopečích nového zubaře, budou čekat na první prohlídku i rok. Další věc, na kterou si pacienti stěžují, jsou vysoké ceny. Ne vždy totiž zákroky proplatí pojišťovna.

Tagy: