GALERIE: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět. Podívejte se na nejkrásnější fotografie

Lidé mohli v pondělí pozorovat na obloze pozoruhodný přírodní úkaz, který se objeví jednou za několik let. Na úplné zatmění Slunce se do Severní Ameriky sjeli zájemci z celého světa. Ve více než deseti státech USA bylo možné zatmění sledovat po dobu několika minut. Podívejte se na fotografie.

K úplnému zatmění Slunce dochází, když Měsíc prochází mezi planetou Zemí a Sluncem a zcela ho zakryje. Obloha se setmí a objeví se sluneční koróna. Díky tomu je možné sledovat zářící okolí Slunce způsobené unikajícími žhavými plyny. Než dojde ke kompletnímu zatmění, může uplynout více než hodina. Tentokrát šlo o 70 až 80 minut.

ČTĚTE TAKÉ: Zatmění Slunce může mít fatální důsledky: Vědci zjistili spojitost s autonehodami

Všechno začalo nad jižním Tichým oceánem v mexickém Mazatlánu. Výjimečný úkaz byl tak viditelný v několika částech Mexika, Kanady a více než deseti státech USA. Částečné zatmění Slunce ve tvaru půlměsíce mohli lidé pozorovat v celkem 49 státech USA.

Zatmění si užili lidé nejvíce například v mexickém Torreónu, amerických městech Dallas, Indianapolis a Buffalo nebo v kanadském Montréalu. Přes tato města se táhl 183 kilometrů široký „pás totality“, v němž bylo zatmění úplné. Právě na tato místa se sjížděli pozorovatelé z celé Severní Ameriky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úplné zatmění Slunce 2024

Tagy:
Severní Amerika věda počasí Měsíc galerie Slunce USA zatmění Slunce