Astronomické jaro je tu. Přinese slunečné dny, ale i mrazivé noci, varují meteorologové

Ilustrační foto

Počasí (20.3.2024 6:50)

Astronomické jaro je tu a s ním i slunečné a teplé dny. Rtuť teploměru v průběhu týdne vystoupá dokonce až k 16 °C. Noci ale mohou být stále mrazivé, odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) proto varují před poškozením ovocných stromů.

Kvůli nízké oblačnosti převládaly v noci na středu na většině území Česka teploty pod bodem mrazu. Na Moravě a ve Slezsku spadly dokonce až na -6 °C. „Vzhledem k tomu, že zejména v polohách pod 400 metrů nad mořem pokračuje rozkvět ovocných stromů, především meruněk, broskvoní a švestek, může dojít k jejich poškození mrazem,“ upozornili odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři druhy jara a tři různá data. Jak se v ročním období vyznat a jaké svátky k němu patří?

Zpočátku by ve středu měla být polojasná až jasná obloha. „Postupně od západu by ale mělo přibývat oblačnosti, ta bude většinou vysoká či střední, takže bude přes ni sluníčko prosvítat,“ uvedl meteorolog CNN Prima NEWS Martin Adamovský. Dočkáme se i vysokých teplot kolem 14 °C, na západě mohou vystoupat dokonce až na 16 °C.

Čtvrtek už tak slunečný nebude – meteorologové očekávají oblačnou a zataženou oblohu. „Zejména na východě se mohou objevit přeháňky, výjimečně i bouřky,“ poznamenal Adamovský s tím, že teploty ale stále budou nadprůměrné, mezi 12 a 16 °C.

Oblačno až zataženo bude i v pátek. Na severovýchodě země se mohou ojediněle vyskytovat přeháňky. Přes den se může rtuť teploměru vyšplhat na 12 až 16 °C, noční teploty se budou pohybovat mezi 8 a 4 °C.

Nejtepleji by mělo být v sobotu, kdy teploty mohou atakovat až 17 °C. Stále ale bude převažovat oblačná obloha, doprovázená přeháňkami. Poté už přijde ochlazení a teploty v noci na neděli opět klesnou pod bod mrazu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zděsili byste se, kdybyste věděli to, co já. Země se ještě nikdy tak neohřívala, varuje expert

Tagy: