Zatmění Slunce může mít fatální důsledky: Vědci zjistili spojitost s autonehodami

Spojené státy čeká už 8. dubna úplné zatmění Slunce. Američtí vědci proto zjišťovali, kolik lidí se zabilo při minulém zatmění v autě. Kritické byly hodiny, které zatmění předcházely, a hlavně ty po něm. Za volant tehdy kvůli hledání ideálního místa k pozorování sedlo 20 milionů řidičů.

Zatmění Slunce může být životu nebezpečné, konstatují američtí vědci v nedávno zveřejněné studii. Její autoři vyšli z dat sebraných během minulého úplného zatmění Slunce, které se dalo ve Spojených státech pozorovat 21. srpna 2017. Během onoho dne došlo v USA k významnému nárůstu počtu smrtelných automobilových nehod.

ČTĚTE TAKÉ: NASA odhalila obsah vzkazu pro mimozemšťany. Má i výraznou českou stopu

Samotné zatmění kupodivu nebezpečné není. „Během samotného úkazu nehodovost ve skutečnosti významně poklesla,“ uvedl pro časopis Live Science jeden ze spoluautorů studie Donald Redelmeier, profesor medicíny na University of Toronto a lékař ze Sunnybrook Health Sciences Centre. Problematické jsou podle něj hodiny předcházející jevu, kdy lidé hromadně cestují na místa pozorování, a ještě nebezpečnější je pak jejich návrat domů: po skončení zatmění se počet smrtelných nehod – oproti srovnatelným hodinám a dnům – zvýšil o 31 procent.

Najít vhodné místo pro pozorování zatmění není jednoduché. Pro co nejlepší zážitek si je především nutné dopředu zjistit, kde se nachází tzv. pás totality, tedy – 112 až 270 kilometrů široký – pruh na povrchu Země, z něhož lze pozorovat úplné (totální) zatmění Slunce. Podle odhadů se kvůli ideálnímu výhledu dalo při zmíněném posledním zatmění do pohybu až dvacet milionů Američanů.

Nadcházející úplné zatmění, ke kterému dojde už 8. dubna, bude viditelné jen v Mexiku, USA a v Kanadě. Diváci ho budou moci v pásu totality sledovat asi 2,5 až 4,5 minuty. Lidé mimo pás uvidí pouze částečné zatmění Slunce.

Počtem nehod, při nichž nedošlo ke smrtelnému zranění, se studie nezabývala. Zároveň nespecifikovala, kolik nehod skutečně způsobili lidé sledující zatmění, a kolik „obyčejní“ řidiči.

Profesor Redelmeier apeluje na všechny, kteří se vydají v den zatmění na silnice, aby dbali na dodržování pravidel a dávali si pozor. „To, že nejsi amatérský astronom, neznamená, že tomu všemu můžeš uniknout. Všichni sdílíme stejné cesty,“ říká vědec.

Kdy přijde zatmění Slunce v Česku?

Letošní dubnové zatmění se našeho území týkat nebude. Naposledy bylo částečné zatmění Slunce možné z našeho území pozorovat 25. října 2022. Příští částečné zatmění nás čeká 29. března 2025. Úplné zatmění Slunce lze na našem území pozorovat jen výjimečně. Na další si budeme muset počkat až do 7. října 2135.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Unikátní operace ve vesmíru. Robot zvládl chirurgický zákrok, obrovský pokrok těší vědce

Tagy:
NASA Mexiko Kanada Země havárie Slunce Česko USA zatmění Slunce University of Toronto Donald A. Redelmeier