Na světovém šampionátu v Hearthstone si zahraje i Čech. Už se stihl stát mistrem Evropy

Esportovec Jaromír „Jarla“ Vyskočil vloni ovládl také šampionát Vodafone MČR v počítačových hrách.

Gaming: Esportovec Jaromír Vyskočil alias Jarla zabojuje o světový titul

Před dvěma lety měl světový titul ve hře Hearthstone na dosah ruky, nakonec skončil druhý. Letos je český esportovec Jaromír Vyskočil na nejlepší cestě stát se světovým vládcem. Na konci března se stal evropským šampionem a díky tomu si zajistil místenku na mistrovství světa, které se uskuteční ve druhé polovině roku. „Jsem hodně šťastný, že jsem to zvládnul,“ řekl Vyskočil v nejnovějším díle pořadu CNN Prima Gaming. Ten můžete sledovat každou sobotu od 22:35.

Jaromír Vyskočil – známý spíše pod přezdívkou Jarla – patří mezi první jisté účastníky letošního mistrovství světa. V průběhu roku se z turnajů kvalifikuje na světový šampionát celkem 16 hráčů. Oproti předchozím ročníkům jde o novinku – dříve se do finálního klání probojovalo pouze osm nejlepších hráčů planety.

Za triumf v evropské sérii turnajů Grandmasters si Vyskočil vydělal 200 tisíc korun. Víc než peníze ho ale motivuje samotný titul. Nejblíže mu byl v roce 2020, kdy prohrál až ve finále s japonským hráčem Satem Kentou.

Letošní mistrovství světa se odehraje až na konci roku, Vyskočil tak má před sebou dostatek času pro trénink. Před samotným zápasem se chce seznámit s novými kartami, které do hry pravidelně přibývají. Přiznal ale, že právě kvůli novým kartám a drobným změnám v pravidlech hry není několikaměsíční rezerva před turnajem příliš velkou výhodou.

„Reálně se nemám jak připravit, hra bude za několik měsíců úplně jiná. Zhruba dva, tři týdny před turnajem se začíná s přípravou,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS. Jakmile je jasno, s jakými kartami se bude v závěru sezóny hrát, nastupuje intenzivní trénink, který může zabrat i přes osm hodin denně.

Hearthstone je virtuální karetní hra od vývojářského studia Activision Blizzard. Hráč si složí balíček 30 karet pro jednoho z různorodých hrdinů a v průběhu několika tahů se snaží porazit svého soupeře. Mezi kartami se nachází různá monstra, kouzla nebo útoky. Klíčová je skladba balíčku – každý jednotlivec si ho může složit na míru své preferované strategii.

Některé balíčky jsou například poskládané pro agresivní a rychlou hru, která má rozhodnout duel během několika tahů. Stejně existují i kombinace karet, které mohou protihráče sofistikovanými postupy „vyčerpat“ či jej připravit o přednosti jeho balíčku. Záleží na každém hráči, jaká taktika a karty jsou mu bližší.

Na jaře se ve hře také odehrávají největší sezónní změny. Společnost Activision Blizzard tradičně přidává nová rozšíření. Tzv. expanze přinášejí do Hearthstone desítky nových karet. Další rozšiřující sady se ve hře objevují několikrát v průběhu roku.

Sledujte nový herní pořad CNN Prima Gaming každou sobotu v 22:35 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde mimo jiné najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy: