Gazdík jako ministr končí. Kvůli spojení s pražskou korupční kauzou rezignuje

Ministr školství Petr Gazdík

Gazdík podal demisi. Ohlasy politiků, komentátorů a politologů

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) rezignuje na svůj post ve vládě k 30. červnu. Skončí i jako místopředseda hnutí. Důvodem je napojení na podnikatele Michala Redla zadrženého v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku. S podnikatelem podezřelým z korupce měl Gazdík běžně komunikovat, Redl ho navštěvoval v jeho bydlišti, používat měli šifrované telefony. Spekuluje se také o společné dovolené, tu ale Gazdík popírá. Redl měl společně s tehdejším náměstkem primátora Petrem Hlubučkem (STAN) požadovat úplatky a plánovat vyvádění peněz z několika podniků.

Gazdík o své rezignaci informoval na svém twitterovém profilu. „Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. červnu. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ vysvětlil důvody, které ho k rozhodnutí rezignovat vedly.

V týdnu se za něj přitom postavil nejen poslanecký klub, ale i jeho stranický šéf Vít Rakušan. „Nikdy nepopíral, že pana Redla zná. Znal tedy především jeho otce, to je třeba říct, nikoli samotného Michala Redla. Nikdy nepopíral, že se s ním někdy sešel. Ale podle veškerých dostupných informací Petr Gazdík nikde nefiguruje jako osoba prověřovaná, obviňovaná nebo něco podobného,“ hájil ho před novináři.

Gazdík není v případu podezřelým. Problematickými byly ale jeho kontakty s podnikatelem Redlem, který byl dříve navázán třeba na Radovana Krejčíře. Gazdík je přiznal, odmítl však, že by jakkoliv ovlivňovaly jeho politická rozhodnutí.

Vysvětlení chtěli premiér i Piráti

Koaliční partneři ale měli odlišný názor. „Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka,“ požadoval například v sobotu šéf Pirátů Ivan Bartoš. Právě s jeho stranou totiž STAN kandidovali do sněmovních voleb.

Piráti při vzniku koalice se STAN zjišťovali vazby Starostů na Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře, doplnil Bartoš. „Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo,“ uvedl.

Vysvětlení požadovali také premiér Petr Fiala (ODS) a šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Starostové už v důsledku korupční kauzy kontrolují své účetnictví a chystají se vrátit všechny dary, které by mohly být s kontroverzním podnikatelem Redlem spojeny. Zatím se jedná o 300 tisíc korun.

Tagy: