Gazdík: Vláda je tragická. Tuhle agonii by ukončily jedině předčasné volby

Poslanec a bývalý předseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje konání nynější vlády za tragické. Nejlepším řešením by podle něj bylo uspořádat předčasné volby. Prohlásil to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Předčasné volby se však zcela jistě neprosadí bez podpory poslanců z řad hnutí ANO.

„Za mě by předčasné volby byly řešením. Pokud by se uskutečnily ještě na konci června, to by bylo nejlepší řešení konce této agonie, kdy jsme nejhorší na světě a premiér to nezvládá,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Gazdík.

Zároveň si však uvědomuje, že je téměř nemožné je uspořádat bez podpory poslanců hnutí ANO. Pro prosazení předčasných voleb je totiž potřeba, aby pro ně zvedlo ruku 120 ze 200 poslanců, přičemž hnutí ANO má ve Sněmovně 78 poslanců. „Měly by se o tom vést politické debaty. Bez hnutí ANO ale nebudou úspěšné,“ dodal Gazdík.

S řešením předčasných voleb by souhlasil i jeho opoziční kolega a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek. „Já bych je určitě podpořil. Tady nejde o preference politických subjektů, ale aby tato země začala znovu trochu fungovat,“ řekl Válek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Pravidelné volby do Poslanecké sněmovny jsou v plánu letos 8. a 9. října.

Válek: Blatný byl vyhozen jako prašivý pes, je to nedůstojné

Gazdík s Válkem ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž debatovali o výměně na postu ministra zdravotnictví, kdy Jana Blatného vystřídal Petr Arenberger (za ANO). Podle Válka si Blatný, který ještě v úterý podle svých slov o svém odvolání nevěděl, zasluhoval od premiéra Andreje Babiše (ANO) lepší způsob jak skončit ve funkci. „Způsob vyhazování ministra jako prašivého psa mi přijde naprosto nedůstojné a to si docent Blatný nezasloužil,“ řekl svůj názor Válek.

K Blatného odvolání navíc podle něj byly daleko lepší příležitosti než nyní, kdy se přírůstky nakažených pravidelně snižují a ubývá i pacientů s koronavirem v nemocnicích. Válek řekl, že se tak dalo učinit v lednu po předvánočním rozvolnění opatření, které vedlo ke zhoršení situace, nebo když nefungoval systém registrace k očkování. „Tehdy se mohlo říct: Ano, ministr Blatný to nezvládá,“ dodal šéf poslanců TOP 09.

Podle Gazdíka by nejlepším ministrem – ať už na postu šéfa resortu zdravotnictví či školství – byl člověk, který má oporu v hnutí ANO a zároveň dokáže komunikovat s opozicí. To však podle něj v Babišově vládě nejde. „Andrej Babiš to má jako one man show, jede na PR a ani ho tak nezajímá co se děje,“ řekl Gazdík s tím, že Babiše nezajímá ani jestli lidé umírají, mají zdravotní problémy či krachují. „Jestli by měl někdo odejít, tak premiér. Ne ministr zdravotnictví,“ zakončil Gazdík.

Tagy: