Gazdík: Prezident říká, že jen blbec nemění názory. Věřím, že za premiéra vybere Fialu

Petr Gazdík

PARTIE Terezie Tománkové 10.10.2021

Prezident Miloš Zeman by měl podle poslance STAN Petra Gazdíka změnit názor a pověřit sestavením vlády lídra koalice Spolu Petra Fialu (ODS). Gazdík to řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Zeman už dříve avizoval, že první pokus dá předsedovi strany, která bude nejsilnější. Ve Sněmovně má nejvíc mandátů hnutí ANO, a to 72. Vítěz voleb koalice Spolu má 71 mandátů. Dá se tak čekat, že sestavením vlády prezident pověří Andreje Babiše (ANO), i když většinu ve Sněmovně mají koalice. Podle Gazdíka by však měl prezident změnit názor.

„Prezident často říká, že jen blbec nemění názory. Doufám, že ho změní a že pověří sestavením vlády Petra Fialu,“ prohlásil Gazdík. Pokud bude chtít Zeman vybrat Babiše, měl by podle Gazdíka chtít po šéfovi ANO, aby přinesl 101 podpisů.

Ty Babiš mít ve Sněmovně pravděpodobně nebude. Koalice Spolu a Piráti a STAN už v sobotu večer podepsali memorandum o spolupráci. V dolní komoře má pět stran většinu 108 hlasů.

Jiný názor má končící předseda Sněmovny z hnutí ANO Radek Vondráček. Podle něj by mělo šanci na sestavení vlády dostat hnutí ANO, protože má v dolní komoře nejvíce poslanců.

Premiér Andrej Babiš v neděli dopoledne dorazil do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Nedělní rozhovory se prý nemají týkat povolebních vyjednávání. O vládě se mají bavit ve středu.

Tagy: