Genialita, klobouk dolů. Zlámal obdivoval famózní branku Schicka přímo na stadionu

Patrik Schick se už ve čtvrtém dni šampionátu dost možná postaral o gól Eura a Češi porazili Skoty na úvod šampionátu 2:0. Na glasgowský stadion Hampden Park zavítalo necelých 10 tisíc diváků a jedním z nich byl i český brankář Zdeněk Zlámal, který v posledních letech působil ve Skotsku, naposledy v týmu Heart of Midlothian. Pro CNN Prima NEWS přidal své postřehy přímo z místa dění.

„Užil jsem si to, byl jsem na stadionu ještě se svým synem. Já to sice pojal více divácky, ale syn oblékl český dres, české kraťasy a i roušku měl v národních barvách. On byl ten pravý fanoušek.

Co k říct k zápasu? Patrik Schick s brankářem Tomášem byli rozdíloví hráči. Vyhráli nám zápas.

Na začátku bylo vidět, že jde o hodně a možná na oba týmy dolehla tíha okamžiku, úvodního utkání na Euru. Bylo to napřed opatrné, ale to se prostě stává. Musím říct klasickou frázi – bylo to o prvním gólu. Pak jsme byli trochu uvolněnější, Skotové naopak lehce v křeči.

Podle mě bylo trochu vidět, že Skotsko bylo na velké akci naposledy v roce 1998, a to na mistrovství světa. My se na Euro dostáváme každé čtyři roky. Určitá větší zkušenost českého týmu rozhodla a také mohli mít domácí trochu svázané nohy. Očekávání tady byla veliká. Navíc doma na svém stadionu, takže nervozita z nich sálala.

Skotské fanoušky znám, ale i pro mě bylo trochu překvapivé, jak i přes to, že Hampden Park byl zaplněný z jedné pětiny, byla atmosféra výborná. Je známé, že zdejší fanoušci umí udělat skvělou kulisu. Ale my jsme vyhráli, takže ideální situace.

A ještě se zastavím u druhého gólu Patrika Schicka. Měl jsem to přímo před sebou. David James Marshall, brankář Skotů, byl vyběhnutý více, nicméně samozřejmě to trenéři v dnešním fotbale po gólmanech chtějí. Každopádně tady bych spíš vyzdvihnul, jak to Patrik udělal. Uklidil to z první, ocenil bych jeho genialitu. Myslím si, že ani skotští obránci nečekali, že to takhle vystřelí, protože měl velký prostor. Mohl si to ještě potáhnout. Ale on to tam takhle fantasticky vyslal.

Před zápasem se v českých médiích dost řešilo březnové utkání Slavie Praha na hřišti Rangers v Evropské lize, respektive incident mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou. Ale tady se to nijak zvlášť nepřipomínalo, nevzpomínalo se na to. Možná nějaké noviny se tomu věnovaly, ale ve svém okolí a ani teď na stadionu, jsem nic takového nepociťoval. A utkání Čechů se Skoty byla úplně jiná záležitost. Každopádně si na to možná pár lidí vzpomnělo, pár jedinců si to spojilo. Ale nic extrémního.“

Tagy:
Skotsko CNN Prima NEWS EURO 2020 Patrik Schick fotbal sport česká fotbalová reprezentace skotská fotbalová reprezentace Rangers FC Zdeněk Zlámal EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale Hampden Park Mistrovství světa ve fotbale Evropská liga UEFA Mistrovství Evropy ve fotbale Heart of Midlothian FC