GLOSA: Filozofie hádky o vyšetřovací komisi ke střelbě na Filozofické fakultě UK

Po šesti měsících od vražedné střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jsme se dočkali vyšetřovací komise, která bude pracovat dalších šest měsíců. Hnutí ANO a SPD prosadily svou. Co to znamená pro naši politickou scénu a pro tragickou kauzu jako takovou?

Vládní koalice, dosud stojící v pevném šiku jako štít Víta Rakušana, politicky prohrála. Sám ministr vnitra se posunul od výroku „Stojím si za kvalitní prací Policie ČR. Netýká se to jenom dnešního zásahu, který proběhl velmi profesionálně… Ten zásah byl profesionální“, po „Neříkal jsem, že postup policie je zcela v pořádku“.

ČTĚTE TAKÉ: Nutnost, nebo pomoc Rakušanovi? Šlachta vede spor s ANO a SPD o zřízení vyšetřovací komise

Hlasy všech prošla poslanecká komise, která bude bádat, až k výročí zavrženíhodného činu možná něco vybádá. Pětikoalice si prodloužila utrpení. Pokud by byla komise založena hned, jak chtěla opozice, mohla už končit právě teď před prázdninami a na kauzu do sněmovních voleb by se možná trochu pozapomnělo. Politické důsledky jsou tedy jasné, vláda Petra Fialy si vsypala sůl do dalších otevřených ran a ještě ji čeká řádné rýpání nožem.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Robert Šlachta, předseda Přísahy, tedy opoziční strany mimoparlamentní, vystartoval na opozici parlamentní (ANO a SPD), že komise je „dalším kupováním času pro Rakušana“.

Jako by snad nevěděl, že předseda starostenských už za dobu vlády nastřádal mnohé. Tíží ho kauzy Dozimetrem a šifrovaným telefonem počínaje, pohráváním si s cenzurou a autocenzurou, neoblibou u ostatních vládních partají, Polčákem, Farským, neřízenou střelou Nerudovou pokračuje a hubeným volebním výsledkem konče. Šlachta by měl hurá akce nahradit trpělivostí. Prozatímní výkon celé vlády, včetně Rakušana, totiž evidentně v čase nahrává hlavně opozici.

V celé šlamastyce zaniká podstata. Tedy alespoň malá útěcha pro pozůstalé a ujištění veřejnosti, že se stát poučí, co udělat lépe, aby příště byl zásah rychlejší a pachatel, pokud možno, zachycen před činem a podobně. Komise může něco vyšetřit, stejně tak ale její činnost nemusí přinést vůbec nic. Filozofie za jejím vznikem může být ovšem prostá – někdy stačí o problému promluvit, což přináší úlevu a z diskuse pak může vzejít i poučení.

VIDEO: Poslanci schválili vyšetřovací komisi ke střelbě na filozofické fakultě.

Tagy:
Vít Rakušan ANO 2011 Robert Šlachta komise vláda Petra Fialy Policie České republiky Akce Dozimetr střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy