GLOSA: Katar versus duhový Západ 3:0. Víra v jednu velkou fotbalovou rodinu je omyl

Říká se, že pro Brazilce je fotbal náboženstvím. A také se říká, že pro Argentince bohem byl a stále je Diego Maradona. Vyprávět toto obyvatelům Kataru je úkol náročný, protože ti už jedno náboženství a jednoho Boha mají. Není božstva kromě Boha a Muhammad je posel Boží, a nic na tom nezmění kopání do míče, živý Messi ani duhová páska kolem ruky.

Šampionát v Kataru zatím ukazuje, že fotbalový cirkus přijel, pak zase odjede, ale prostřednictvím kopané si katarská společnost nenechá nabourávat kameny, na kterých stojí. Fotbal je pro Katařany zábava a kratochvíle, islám je pro ně naprostým odevzdáním se do rukou Božích.

Fotbalový svátek pořádaný v Kataru naplno obnažil, že západní koncepce lidských práv končí tam, kde začíná islám. Korektní (západní) mediální zkratka se snaží vzbudit dojem, že vlastně „trochu zaostalí Katařani“ se bojí duhové pásky a odmítají diskutovat o tom, že i LGBT komunita má lidská práva. Realita je taková, že tuto diskusi neodmítl Katar, ale odmítá ji sám Korán, tedy sepsané slovo Boží.

Pokud dámy a pánové z FIFA žili v představě, že na katarském šampionátu vedle sebe na stadionech usednou sunnitští muslimové, angličtí pijáci piva a duhoví aktivisté a všichni vytvoří jednu velkou fotbalovou rodinu, tak se spletli.

Jestliže fotbal opravdu nabízí nějaký přesah do celé společnosti, tak by to letos mělo být uvědomění, že ne všechny kultury světa si ze západní koncepce lidských práv sedly na zadek. Kromě duhy katarští muslimové rázně odmítli alkohol a celému světu vzkázali, že u nich doma jsou určitá pravidla, která budou dodržovat i hosté.

Pokud FIFA bude chtít vidět „pivní duhový“ šampionát, nabízí se třeba Německo či Anglie. Pokud někoho napadne, že by se nejlepší fotbalisté světa jednou mohli sejít třeba v Saúdské Arábii, tak už víme, že to bude akce bez piva a LGBT. Západ má právo na těchto hodnotách lpět, svět islámu má právo je odmítnout. Jestliže tato debata přebíjí samotný sport, jde na triko těm, kteří pro šampionát v Kataru hlasovali.

Katar v prvním zápase prohrál s Ekvádorem 0:2. To byl boj čistě sportovní. V tom společenském vede nad Západem 3:0. První gól lovily ze sítě společnosti vyrábějící alkohol, druhou branku obdrželi aktivisté LGBT. A branka třetí? To je samotná propagace islámu, který do světa vykukuje přes miliony televizních přijímačů.

FIFA chtěla šířit vliv, Západ chtěl šířit „ten náš správňácký způsob života“. Místo toho Katar celému světu ukázal, že muslimové jen tak před někým neustoupí. Dokonce ani před Budweiserem.

Tagy: