GLOSA: Tak nám vyhlásili mobilizaci, řekla paní Müllerová. Vím to od Rajchla, přikývl Švejk

V úterý večer byla na českém Facebooku v podstatě vyhlášená mobilizace. Tisíce lidí sdílely dokument s názvem „Cvičení k ověření připravenosti a proveditelnosti odvodního řízení“. Tedy dokument, který byl určen lékařům, ale obrovské množství lidí začalo panikařit s tím, že je čas nakoupit konzervy a termoprádlo, protože je čeká cesta na Ukrajinu. Kdo za hysterii kolem cvičení může?

Zamyšlení nad (ne)vyhlášením mobilizace začíná švejkovskou replikou ze tří důvodů. Za prvé dobrý voják Švejk by se na frontu jistě těšil. Za druhé na zprávu o mobilizaci reagovaly tisíce Čechů se švejkovskou naivitou. Za třetí se tak nějak pošvejkovsku k dokumentu s názvem Cvičení k ověření připravenosti a proveditelnosti odvodního řízení postavila Armáda ČR i prezident České lékařské komory Milan Kubek.

ČTĚTE TAKÉ: Pekarová propíchla Kalouskovi balónek aneb Komplikované vztahy s „ex“

Dokument na svém Facebooku jako první veřejnosti představil kontroverzní právník Jindřich Rajchl. „Tak přátelé, začíná jít do tuhého. V příloze naleznete text e-mailu, jenž byl dnes ráno s vysokou důležitostí rozeslán lékařům v Ústeckém kraji. Oznamuje jim, že na 18. 5. je naplánováno mobilizační cvičení, kde se bude ověřovat připravenost a proveditelnost odvodního řízení! Jinými slovy lékaři a sestry se budou školit v tom, jak odvádět civilisty v případě vyhlášení mobilizace. Akci pořádá Krajské vojenské velitelství v Ústí nad Labem. Kdo chce, může si jistě myslet, že je to jen takový test připravenosti. Já osobně se ale domnívám, že je to další krok v jejich plánu,“ burcoval předseda strany PRO, která se netají tím, že kabinet Petra Fialy by bylo nejlepší svrhnout.

Rajchl postrašil mobilizací své fanoušky, kteří jistě dorazí na příští demonstraci s nápadem, že nejlepší by bylo nebojovat, ale rovnou se vzdát Rusku a že Ukrajina by si své problémy měla řešit sama.

Do této fáze ještě informace o mobilizačním cvičení zůstávala na úrovni Rajchlova výkřiku. Hysterie byla pořádně nastartována, když zprávu rozpracoval web Seznam Zprávy s vyjádřením prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, který  bezelstně poznamenal, že o cvičení slyší poprvé, nikdy se nic takového nedělalo a připomněl, že přeci prezenční vojenská služba byla v ČR zrušená už před dvaceti lety.

To byl moment, kdy se zpráva od hysterické fáze začala posouvat do módu, že ti „nejvyšší“ nám něco určitě tají, protože raději neinformovali ani Milana Kubka. V tu chvíli sdílí Rajchlův příspěvek astrolog a amatérský politolog Antonín Baudyš a jeho fanoušci odhalují, že rozhodně nejde pouze o tuzemskou mobilizaci, ale určitě o celosvětové spiknutí, které skončí nastolením Nového řádu.

Dokument s názvem Cvičení k ověření připravenosti a proveditelnosti odvodního řízení pádí českým internetem jako vzteklý chrt a další brikety pod kotel přihazuje Armáda ČR, která přináší vyjádření, že přeci takové cvičení se dělá každý rok a je třeba se cvičit v boji a být připraveni. Připraveni na co? A český „švejkovský“ lid odpovídá, přeci na válku, paní Müllerová. Armáda posílá na sociální sítě další  vyjádření, že akce tohoto typu dělá sice každý rok, ale vždy to bylo v malém měřítku, ale teď je potřeba udělat cvičení ve velkém, protože bezpečnostní situace v Evropě se změnila.

Do toho Milan Kubek pro média přichází s dalším vyjádřením, že opravdu nikdy neslyšel o tom, že by armáda prověřovala lékaře, zda umí provádět odvodní řízení. Armáda rychle vzkazuje, že Kubek za nic nemůže, protože dosud byla cvičení maličká, nyní ale budou masová, protože za rohem máme agresivní Rusko...

Vzniká informační hokej, kdy zoufale komunikující armáda tvrdí, že jde o standard, pak tvrdí, že o standard vlastně nejde, Kubek říká, že nic neví, pak tvrdí, že to neví asi kvůli tomu, protože v úterý zrovna nebyl v kanceláři a pak lituje, že vůbec něco novinářům říkal. Rajchlovi stoupenci se už vidí u Bachmutu a Rajchl se zase už vidí na plném Václaváku...

Ti nahoře ztratili důvěru těch dole

Od Rajchlova statusu uplynulo už 24 hodin a autor této glosy si neklade za cíl řešit, zda armáda dělá takové testy lékařů opravdu každý rok, nebo letos to bude obrovská akce a zapojí se každý, kdo má ruce a nohy. Ani nechci soudit Kubka, zda nevěděl, či věděl, jen na to zapomněl. Či nevěděl, ale pak mu někdo z armády či ministerstva obrany volal, aby si vzpomněl.

Autor této glosy chce sdělit, že takto vedená komunikace v citlivé době (kdy máme za rohem agresivní Rusko a doma rozdělenou naštvanou společnost) vede k hysterii, vyplašeným závěrům, dalšímu strachu a další nenávisti. Třeba k Ukrajině a nebo také k Fialově vládě, která opakovaně dokazuje, že komunikovat neumí.

Už během covidové doby se Babišově kabinetu vyčítalo, že rychle ztrácí důvěru veřejnosti, protože neumí s občanem komunikovat a mění pravidla hry během pár hodin. Dodnes si asi pamatujeme, že díky chaotickému premiérovi a zmateným ministrům zdravotnictví jsme v jednu chvíli nevěděli, kdy nakupují důchodci, kdy se smí jít ke kadeřnici a zda je možní pít na ulici kávu bez plastového víčka a stáhnout roušku pod bradu, když jdeme lesem se psem...

Nová vláda, která se dostala k moci také na základě hesla Změna, které můžete věřit, opakuje komunikační chyby svých předchůdců a každé tuzemské selhání se snaží zahrát do autu hláškou ale v Bruselu nás mají rádi. Což uspokojuje stále méně tzv. obyčejných lidí, mezi kterými loví voliče nejen Okamura a Babiš, ale čím dál tím více také Rajchl.

On totiž ten „obyčejný český Švejk“ nemá čas sedět celé hodiny u televizního a internetového zpravodajství a každých dvacet minut kontrolovat, jak to tedy armáda či vláda myslí s mobilizačním cvičením, jak to ministr Stanjura tedy vlastně myslí s DPH a jak to opravdu vidí jeho kolega Jurečka s věkovou hranici pro odchod do důchodů. Obyčejný Čech má dost svých starostí, chodí do práce, píše s dětmi domácí úkoly, vyvenčí psa a večer je rád, že si zapne v televizi fotbal nebo Slunečnou. Nemá kapacitu na to pátrat, co ve skutečnosti armáda svým cvičením zamýšlí a jestli tahle akce je opravdu každý rok, i když o ní nikdo nikdy neslyšel.

„Obyčejný český Švejk“ má pak pocit, že ti nahoře nehrají s těmi dole upřímnou hru. Národ český byl vychován v tom, že komunisté tady 40 let lhali, tudíž je dobré politikům preventivně nevěřit. Pánové Klaus, Zeman, Gross, Topolánek, Paroubek, Nečas či Babiš pak prokazovali, že místo důvěry je přeci lepší politiky kontrolovat jako potencionální uličníky, kteří už ani neví, kdy lžou a kdy se jen pletou.

Armádě se dosud věřilo a těšila se velkému renomé. Neměla by zapadnout mezi arogantní partičku, které se tak nějak od přirozenosti nevěří. Byla by to chyba a obrovská škoda. Přitom možná stačilo svolat oficiální tiskovku a tam vysvětlit, proč se cvičení bude dělat a koho se týká. Takto to za armádu udělal Rajchl a nahnal si politické body. No nahnal... dostal je zadarmo.

Tagy: