Gripeny zdarma nelákají ani Pavla. Radši americké F-35, řekl prezident a vysvětlil proč

Prezident Petr Pavel se pro CNN Prima NEWS exkluzivně vyjádřil k otázce budoucnosti obrany českého vzdušného prostoru.

Prezident Petr Pavel se pro CNN Prima NEWS exkluzivně vyjádřil k otázce budoucnosti obrany českého vzdušného prostoru. V diskuzi, jestli by naši piloti měli dál létat na gripenech, včetně těch nejmodernějších, nebo raději na F-35, se přiklonil na stranu amerických strojů. Švédská vládní agentura spolu s výrobcem letounů SAAB přitom nechápou, proč s nimi ministerstvo obrany nejedná, a nemůžou proto předložit podrobnou oficiální nabídku nových gripenů. Napsal o tom portál iDnes.cz. Podle Švédů jsou přitom gripeny v mnohém s americkými stroji srovnatelné.

Gripeny, nebo F-35? Švédové by rádi pokračovali ve spolupráci s Českou republikou, a jak už televize CNN Prima NEWS před časem informovala, za určitých podmínek by gripeny, které teď brání nebe nad Českem, přenechali armádě zadarmo. Vedení resortu obrany – a teď i prezident Pavel – mají jasno: americké F-35.

„Budeme-li chtít něco, co je opravdu na špičce současných technologií, a budeme-li chtít být schopni zajišťovat kvalitní obranu nejen našim občanům, ale také našim spojencům, pak jsou dobré argumenty pro nákup F-35. Tím více, že o tom uvažuje více než polovina zemí NATO a určitě je dobré být ve skupině, která bude technologicky udávat směr a tempo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Aliance je na případný úder Moskvy připravena. Rusko chceme izolovat, říká diplomat Konecký

Švédsko ale už dříve přišlo s nabídkou, že Česku po konci pronájmu nechá, za předpokladu další spolupráce, všech čtrnáct gripenů zdarma. „Věříme, že tento balíček gripenů pro Českou republiku stojí za zvážení, a neměli jsme možnost představit všechna fakta o nákladech a možnostech gripenů,“ uvedl viceprezident a ředitel obchodu společnosti Saab Aeronautics Lars Tossman.

Armáda chce efektivní letouny

„Obdrželi jsme i nabídku na nové gripeny, s touto nabídkou dále už nepracujeme,“ uvedl redakci Lubor Koudelka, vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany. Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka pro CNN Prima NEWS dodal: „Nám rozhodně pořád připadá ekonomičtější a efektivnější jít do letounů páté generace za armádu a za tím si stojím.“

Současný pronájem gripenů končí v roce 2027 s možností prodloužení do roku 2029, to tady ale ještě F-35 nebudou. Podklady k pořízení letounů 5. generace, tedy amerických stíhaček F-35, by česká vláda měla dostat do 1. října. Pokud vše půjde podle plánu, dostane Česko první letoun nejdříve v roce 2030.

Tagy: