Gripeny zdarma? Švédové hodlají spolupráci s Čechy udržet. Nestačily by, tvrdí však Řehka

Švédská stíhačka Saab JAS-39 Gripen

Švédové nevzdávají svůj boj o prodloužení vojenské spolupráce s Českou republikou. Jejich zájem potvrzuje i jedno z možných řešení – gripeny zdarma. Česká armáda má ale jasno v tom, že k obranyschopnosti potřebujeme letouny 5. generace, tedy americké F-35. Česko totiž podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky potřebuje mít technologickou výhodu nad protivníkem.

Jedním z navržených řešení ze strany skandinávské země je i převod strojů Gripen zdarma. Redakci CNN Prima NEWS to potvrdil ředitel exportu ve správě obranného materiálu Švédska Joakim Wallin. Podle exkluzivního vyjádření předložila švédská vláda na začátku července cenovou nabídku, která by umožnila spolupráci mezi zeměmi i po roce 2027.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Moderní ponorky, stíhačky a trable s rozpočtem. Co získá NATO příchodem švédské armády?

Informaci potvrdil i vrchní ředitel Sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obran Lubor Koudelka. „Obdrželi jsme nabídku i na nové gripeny, ovšem s ní nijak nepracujeme,“ uvedl. Podle náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky byla tato možnost důkladně zanalyzovaná. „I přesto si myslíme, že je efektivnější a ekonomicky lepší se rozhodnout pro letouny 5. generace. Za tím si stojím,“ zdůraznil. Důvodem je podle náčelníka generálního štábu Řehky nutnost mít technologickou výhodu nad protivníkem, což dle jeho slov „bude šetřit životy“.

Navíc podle Řehky letoun 5. generace bude sloužit minimálně dalších 40 let. „V případě pořízení letounu nižší generace bychom dospěli k nějakému dalšímu rozhodování o budoucnosti našeho letectva daleko dříve, za nějakých 15 až 20 let by nám letoun 4. nebo 4,5. generace už nestačil,“ vysvětlil Řehka.

Požadavek armádních složek ohledně typu stíhaček je podle Koudelky jasný – má se jednat o 24 letounů. „Provozní náklady jsou o necelou čtvrtinu vyšší, ale naše složky tím nabývají výrazně vyšších schopností,“ je přesvědčen Řehka.

Do roku 2035 kompletní přechod na americkou technologii

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) by si ale vyslechl i švédskou stranu. „Podle mě se mělo jednat s oběma stranami, abychom věděli, jaké nabídky budou a jak budou výhodné pro obranyschopnost České republiky,“ tvrdí.

Rovněž podle švédských dodavatelů by se vedení armády nemělo k nabídce stavět natolik odmítavě. „Věříme, že tento balíček gripenů pro Českou republiku stojí za zvážení. Neměli jsme možnost představit všechna fakta o nákladech a možnostech tohoto typu letounů,“ vyjádřil se viceprezident a ředitel obchodu společnosti Saab Aeronautics Lars Tossman pro CNN Prima NEWS. Vrchní ředitel Koudelka však jasně sdělil, že armádní sbor se společností Saab nejedná, partnerem je podle něj švédská vláda.

Současný pronájem letounů končí v roce 2027 s možností prodloužení do roku 2029. V tu dobu však v Česku stíhačky F-35 ještě nebudou. Ministerstvo obrany aktuálně vyjednává se švédskou stranou ohledně prodloužení pronájmu této vojenské výbavy, a to až do roku 2035. Tímto rokem by se měl završit přechod na americkou technologii. Podklady k pořízení letounu 5. generace by česká vláda měla obdržet do 1. října. Pokud vše půjde podle plánu, dostane Česko podle ředitele Koudelky první letoun nejdříve v roce 2030 či 2031.

Tagy:
armáda Švédsko Saab stíhačky smlouva Karel Řehka vojenský letoun vyjádření Lubor Koudelka Vláda ČR Ministerstvo obrany České republiky Gripen F-35 Lars Tossman Joakim Wallin