Pochlubila se zastřelením štěněte. Kandidátka na Trumpovu viceprezidentku čelí ostré kritice

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský kandidát do podzimních prezidentských voleb Donald Trump mohl vybrat za svou viceprezidentku, čelí kritice. Ve svých pamětech totiž popsala, jak na rodinné farmě zastřelila svou fenu a následně i kozla. O příběh se podle svých slov podělila, aby ukázala ochotu dělat v politice i v životě věci, které jsou „obtížné, špinavé a ošklivé“, pokud je to nutné. S odkazem na úryvek z knihy to napsal britský deník The Guardian.

Paměti s názvem Není cesty zpět: Pravda o tom, co je v politice špatně, a jak posunout Ameriku kupředu vyjdou 7. května. Dvaapadesátiletá Noemová například napsala, že 14měsíční fenka německého ohaře Cricket byla nevychovatelná, nebezpečná a že ji nenáviděla. Uvedla také, že fenku vzala na lov bažantů se staršími psy, protože doufala, že Cricket naučí, jak se má chovat. Fenka ale hon znemožnila, protože se podle Noemové „zbláznila nadšením, honila všechny ty ptáky a užívala si života“. Kromě deníku The Guardian o tom informuje také americká stanice CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA versus TikTok. Všechno o sporu, který se týká nejhodnotnější soukromé firmy světa

Noemová uvedla, že na Cricket volala a pak se ji pokusila dostat pod kontrolu pomocí elektronického obojku. Nic ale nepomohlo. Když se pak Noemová po lovu vrátila domů a zastavila, aby si promluvila s místní rodinou, fenka jí utekla z auta a zaútočila na jejich kuřata, která začala rdousit jedno po druhém.

„Chovala se jako cvičený zabiják,“ uvedla Noemová s tím, že se ji fena po odchycení pokusila pokousat. „V tu chvíli jsem si uvědomila, že ji musím utratit,“ uvedla Noemová a popsala, jak fenu následně odvedla do kamenolomu a zastřelila. „Nebyla to příjemná práce,“ uvedla. „Muselo se to však udělat,“ dodala.

Guvernérka také popsala, že si po zastřelení feny uvědomila, že ji čeká ještě jeden „nepříjemný úkol“, a to zbavit se kozla, kterého její rodina vlastnila. Kozla guvernérka popsala jako „odporného a zlého“ s tím, že „nechutně zapáchal“ a pronásledoval a srážel k zemi její malé děti. Kozla se podle svých slov Noemová zbavila stejným způsobem, ačkoliv zvíře první ránu přežilo.

Kritika od demokratů i ochránců zvířat

Exprezident Trump naznačil, že Noemová je na seznamu jeho potenciálních kandidátů na viceprezidenta. Očekává se, že v listopadových prezidentských volbách se bude opakovat duel mezi republikánem Trumpem a současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem, zvoleným za demokraty.

Příběh Noemové se na internetu setkal s ostrou kritikou. „Pokud chcete volené činitele, kteří se nechlubí brutálním zabíjením svých domácích mazlíčků... volte demokraty,“ uvedl celostátní výbor Demokratické strany (DNC).

„Milujeme zvířata, ale na farmě se taková těžká rozhodnutí dějí neustále. Před několika týdny jsme bohužel museli utratit tři koně, kteří byli v naší rodině 25 let,“ reagovala na to guvernérka.

Kritiku však sklidila také od Colleen O'Brienové z organizace na ochranu zvířat PETA. O'Brienová uvedla, že Noemová nechala „rozjívené štěně volně pobíhat za slepicemi a pak ho potrestala tím, že se mu rozhodla osobně vystřelit mozek z hlavy, místo aby se ho pokusila vycvičit nebo mu našla zodpovědnějšího páníčka“.

Meghan McCainová, která je dcerou republikánského kandidáta na prezidenta Johna McCaina z roku 2008, příběh glosovala slovy, že v politice se lze oklepat z mnohého, ale nikoliv ze zabití psa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Teroristický útok, světový virus i prezident Trump. Podívejte se, co předpověděli Simpsonovi

Tagy: