USA versus TikTok. Všechno o sporu, který se týká nejhodnotnější soukromé firmy světa

Americký Senát schválil zákon, který zakáže sociální síť TikTok v USA v případě, že její mateřská společnost ByteDance platformu neprodá – ideálně do rukou Američanů. K razantnímu kroku vede úřady strach, že čínský TikTok uživatele špehuje. Peking se ale hodlá bránit.

Je to spor, který se táhne už dlouhé roky. S kontroverzní sociální sítí TikTok, na které uživatelé sdílejí výhradně krátká videa, chtěl zatočit už exprezident Donald Trump. V jeho odboji v USA výrazně pokročil Joe Biden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: TikTok se ohradil proti hrozbě zákazu. Pošlapete svobodu slova 170 milionů Američanů, tvrdí

Americký Senát teď schválil zákon, který vyzývá čínskou společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, aby sociální síť prodala. V opačném případě bude TikTok v USA nedostupný. ByteDance má na odprodej devět měsíců, lhůta se může protáhnout až na jeden rok.

Americké úřady přitom netlačí na žádný garážový start-up. ByteDance je nejhodnotnější firma na světě z těch, které se ještě neobchodují na burze, napsal web US News Money. To znamená, že platforma s videi má větší tržní cenu než vesmírný gigant SpaceX, který provozuje lety ke hvězdám.

Peking se proto bouří. List The New York Times uvedl, že ByteDance zákon napadne a stočí to celé na první dodatek americké ústavy, podle kterého nesmějí žádné orgány v USA omezovat svobodu slova. Očekává se tak tuhá právní bitva.

Čína může podniknout odvetná opatření vůči americkým společnostem. V pátek čínský úřad pro kyberprostor požádal Apple, aby ze svého App Store odstranil aplikace WhatsApp a Threads společnosti Meta. Čínská vláda při formulaci požadavku uvedla důvody národní bezpečnosti.

Komu TikTok patří?

Se sociální sítí se pojí hned několik kontroverzí. Hlavní problém je vlastník. Nejen americké úřady společnost ByteDance podezírají, že skrz TikTok sbírá citlivá uživatelská data a servíruje je čínské vládě. Před TikTokem varoval i tuzemský Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Vlastnická struktura TikToku je rovněž jedna velká záhada. Síť patří Číně, generální ředitel platformy je Shou Zi Chew ze Singapuru a ředitelství firmy je v USA a Singapuru. TikTok v USA zaměstnává asi sedm tisíc lidí.

Proces zákazu TikToku v USA by proto provázela celá řada problémů. Je proto otázkou, zda se americké úřady nesmíří s tím, že by ByteDance prodala „jen“ americký podíl TikToku.

Je také otázka, kdo by TikTok koupil. List The New York Times předpokládá, že ani Google, ani Meta by se do akvizice nezapojily. Už na začátku roku se nabídl bývalý ministr financí USA Steven Mnuchin, že zorganizuje skupinu, která TikTok odkoupí.

Ve hře může být také Microsoft a jeho partner Oracle. O prodeji TikToku do rukou těchto společností se rokovalo už v roce 2020. Z akvizice ale nakonec sešlo.

VIDEO: USA schválily pomoc Ukrajině

Tagy: