Hádka komentátorů: Kampaň pro Spolu asi píšete, ale nefunguje, řekl Kolář Zlámalové

Komentátor MF DNES Petr Kolář a analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová

360° 15.9.2021

Mám skoro pocit, že Lenka koalici Spolu kampaň píše, ale evidentně moc nefunguje, rýpl si v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Petr Kolář do analytičky Týdeníku Echo Lenky Zlámalové. Podle ní opoziční strany nevyužívají v předvolební kampani dostatečně témata, která by byla účinná proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

„Negativní kampaň je strašně podceněná. Kdyby opozice byla co k čemu, udělá velmi tragikomickou volební kampaň o covidu. Vezme si na to dobrého režiséra, všechny ty přežblebty, spousta mrtvých. To, že tu dnes covid není, je tím, že jsme promoření. Vůbec nechápu, proč to v kampani není,“ kritizovala v pořadu situaci v Česku před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny Lenka Zlámalová.

Podle ní témata, která lidi zajímají, v kampani nejsou, protože na ně nejsou odpovědi. „Inflace je obrovské téma, máme jedno z největších zdražování za posledních 18 let. Ceny letí raketově nahoru, ale strany to neumí hrát. Absolutně nechápu opoziční strany, že nejsou schopny některé věci proti Andreji Babišovi vytahovat,“ zdůraznila analytička.

Podle Zlámalové se lidé u voleb z velké části rozhodují podle socioekonomických témat, jako je kvalita života nebo životní úroveň. „Greendeal – věc, která zdraží úplně všechno. Podepisoval ji Andrej Babiš, je to Babišovské zdražení. A slyšíte to od Pirátů nebo ODS? Naopak. Babiš začal vyhrožovat, že to spáchají Piráti, až někdy budou vládnout, i když to už udělal on,“ podotkla s tím, že nerozumí, proč tak kampaně koalic Pirátů a STAN nebo Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nejsou designované.

Na to konto ale Zlámalovou tvrdě sepsul komentátor MF DNES. „Když jsem slyšel od Lenky všechna témata, která by podle ní třeba koalice Spolu měla hrát, a co ona by jim doporučovala, mám skoro pocit, že jim tu kampaň píše. Oni přesně to dělají a říkají. A evidentně to moc nefunguje,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kampaň Spolu Babišovi nahrává

Podle něj například billboardy koalice Spolu, kde je uprostřed obličej šéfa ANO Andreje Babiše a po stranách předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a šéfa SPD Tomia Okamury a pod nimi napsáno „hrozba“, předsedovi vlády pomáhají. „Když jedu 70 km v hodině, nestíhám číst slovo hrozba. Všude vidím Babiše,“ kritizoval Kolář s tím, že kampaň i volby jsou hlavně o premiérovi.

Podle sociologa a analytika Jana Herzmanna jsou klíčovými tématy v podzimních volbách covid, ale také stav zdravotnictví, korupce a pak všechny sociální záležitosti, jako je výše důchodů a dávek. „Opozice nepřichází efektivně s těmito tématy tak, aby oslovila velké skupiny svých potenciálních voličů,“ souhlasil však se Zlámalovou Herzmann.

Tagy: