Hádka v superdebatě: Kupujete si důchodce a rozdělujete lidi, vpálil Bartoš Babišovi

Ivan Bartoš

Speciál 360°: Hlas lidu 1.9.2021

Jednorázovými příspěvky si premiér kupuje hlasy seniorů. V předvolební debatě v rámci pořadu Speciál 360°: Hlas lidu to řekl Ivan Bartoš (Piráti a STAN), který diskutoval s premiérem Andrejem Babišem (ANO), Marianem Jurečkou (koalice Spolu) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD).

V pořadu se strhla hádka o valorizaci důchodů. Šéf Pirátů Ivan Bartoš totiž míní, že si vláda místo systematické a spravedlivé valorizace důchodů kupuje seniory jednorázovými příspěvky. „Je rozdíl odvděčit se důchodcům, nebo si je kupovat před volbami dárky,“ zmínil Bartoš.

Do předsedy Pirátů se ale opřel vicepremiér Hamáček. „Fascinuje mě, že Bartoš říkal, že valorizace důchodů jsou dárečky a teď za ně bojuje,“ vysmál se mu předseda ČSSD.

Premiér Babiš naopak v předvolební debatě hájil postup vlády. „Naše vláda kladla velký důraz na podporu seniorů, výrazně jsme zvýšili důchody. Dělali jsme všechno pro to, abychom ochránili životy seniorů. Před Vánoci jsme poskytli zdarma antigenní testování, upozorňovali jsme mladší, že je důležité, aby ochránili své blízké,“ pronesl šéf vlády.

Připomněl také, že vláda přidávala důchodcům nejen v tomto roce. „V roce 2018, 2019, 2020 jsme zvyšovali důchody. Dávali jsme i jednorázové příspěvky,“ uzavřel Babiš. Podle něj se naopak vláda ANO snažila, aby se nůžky ve společnosti mezi starší a mladší generací nerozevíraly. Opozice s tím ale nesouhlasí.

Tagy: