Hádka ve studiu: Rouček posílal komunisty do Moskvy, aby demonstrovali za mír

Kandidát do Evropského parlamentu Libor Rouček (SOCDEM)

Evropské volby 2024 (15)

Ve speciálním vysílání pořadu 360°, věnovaném tématu Evropská unie a bezpečnost, se rozhořela hádka ohledně pomoci Ukrajině. Kandidát za STAČILO! Ondřej Dostál opakovaně zdůrazňoval potřebu mírového řešení, což rozčílilo zástupce SOCDEM Libora Roučka. Ten svého konkurenta vyzval, aby společně se svými „komunistickými“ kolegy odjel do Moskvy, postavil si stánek na Rudém náměstí a demonstroval tam za mír.

„Nejlepší pomocí pro lidi na Ukrajině je co nejrychlejší uzavření míru, a kdyby k němu došlo už v dubnu 2022 v Istanbulu, tak bychom teď byli všichni mnohem šťastnější a Ukrajinci nejvíc,“ uvedl na začátku diskuze Dostál. Dodal, že naše zahraniční politika musí „napnout všechny síly k hledání kompromisu o ukončení toho konfliktu“.

ČTĚTE TAKÉ: Státy EU potvrdily migrační pakt, Češi se zdrželi. Migraci chceme čelit důrazněji, řekl Stanjura

Proti tomu se však ohradil Rouček, který připomněl, že agresorem, který válku vyprovokoval, bylo Rusko a je na Ukrajině, aby se rozhodla, zda je ochotná s Ruskem vyjednávat.

Dostál v této souvislosti oponoval, že konflikt nezačal v roce 2022, ale již dříve, snahou o vtažení Ukrajiny do NATO. „Ukrajina se stala jen razícím štítem konfliktů,“ uvedl. Doplnil, že tento konflikt se týká mocností jako USA a Rusko a není zapotřebí, aby do něj byla zapojována Ukrajina, nebo dokonce Česká republika.

Nestraník za STAČILO! také odmítl variantu, že by se Rusko rozhodlo konflikt rozšířit i na další evropská území. „Že by hrozilo, že se Rusko vydá na pochod až ke kanálu La Manche, je nesmysl,“ sdělil.

Další speciální vysílání 360° věnované evropským volbám, sledujte opět v úterý 21. května večer na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Migrační pakt? Lepší než nic, hájí vládu Exner. Vymklo se to z rukou, kritizuje Jermanová

Tagy: