Hajdúch: Česko míří do třetí vlny pandemie, vinu nese špatná komunikace vlády

Marián Hajdůch v pořadu 360 Pavlíny Wolfové

Kapacity testů na koronavirus se využívají minimálně zejména kvůli neochotě lidí a špatné vládní komunikaci, řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS národní koordinátor pro testování Marián Hajdúch, který po rezignaci na postu koncem prosince končí. Host moderátorky Pavlíny Wolfové si také myslí, že Česko je na začátku třetí vlny pandemie.

„Patříme mezi nejméně testující země v Evropě, což je jeden z důvodů, proč se nám nedaří epidemii uhasit. Myslím, že jsme na začátku třetí vlny epidemie. Samotným testováním situaci podle mě ale nezvládneme,“ uvedl Hajdúch v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. V Česku je prý možno provést padesát tisíc testů denně, reálná čísla jsou ale pod hranicí dvaceti tisíc.

Problémem podle Hajdúcha je mimo jiné neochota lidí chodit na testy, s čím je spojená také špatná komunikace vlády Andreje Babiše (ANO). „Testy nejsou indikované od lékařů a politiků. Lidé také hlásí méně kontaktů, mají nedůvěru v odborníky a politiky. Je potřeba změnit komunikaci ke společnosti na mnohem transparentnější a pravdivější,“ vysvětlil Hajdúch.

Velkým tématem je v poslední době používání antigenních testů, které nejsou podle mnoha studií příliš spolehlivé. „Antigenní testy se zavedly kvůli navýšení kapacity. To je podle mě dobrá cesta. Pokud je cílem redukovat populační nálož viru, musejí se antigenní testy opakovat. Existuje nějaká inkubační doba a vylučování antigenu trvá pět dnů. To znamená, že během 14 dnů by si člověk měl testování třikrát zopakovat. Pokud se tak nebude dít, nepovede testování ke zpomalení infekce,“ prohlásil Hajdúch.

Dělají se rozhodnutí, která nejsou odborně v pořádku

Z funkce koordinátora pro testování prý odchází, protože nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí. „Byl jsem velmi nespokojen, že se používají antigenní testy v pečovatelských domech, protože to řada autorů nedoporučuje,“ uvedl jeden z důvodů Hajdúch.

„Chtěl jsem odvést službu veřejnosti. Motivace se pomalu vytrácí, a když se dělají rozhodnutí, která podle mě nejsou odborně v pořádku, nezbývá mi nic jiného než odejít. Nemáme žádné pravomoci exekutivního charakteru a můžeme jen doporučovat. Značnou část doporučení ale ministerstvo zdravotnictví ignoruje. Neříkám ale, že rozhoduje pouze špatně,“ dodal končící koordinátor.

Tagy:
Evropa Andrej Babiš pandemie CNN Prima NEWS Pavlína Wolfová 360⁰ Pavlíny Wolfové ANO 2011 vláda Česko koronavirus Marián Hajdúch počet testů komunikace vlády testování na koronavirus třetí vlna antigenní testování Ministerstvo zdravotnictví České republiky rychlý antigenní test