Kubek: PES je mrtvý. Blatný ho svým rozhodnutím zabil, už je to jen cár papíru

Milan Kubek v Partii

Nemůžeme mít systém, který nerespektujeme, řekl o protiepidemickém systému PES prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Při pondělním rozhodnutí vlády, že některá opatření se budou zpřísňovat, ale Česko zůstane ve třetím stupni, si prý Kubek pomyslel, že ministr zdravotnictví Jan Blatný „zabil svého psa“. Při nedodržování opatření je podle něj systém už jen cárem papíru.

„Když jsem slyšel pana ministra, tak jsem si v duchu řekl, že Blatný zabil svého psa. Nemůžete mít systém, který hned nerespektujeme. Parametry na rozvolnění 3. prosince nebyly splněny a vláda se neřídila pravidlem, že plošná opatření by se měla určovat podle nejhorších míst,“ prohlásil Kubek o otevření restaurací nebo obnovení prezenční výuky ve školách.

V lednu nás čeká peklo

Už samotný vznik systému PES považuje Kubek za nesmyslný. „PES je mrtvý, když ho přestanete respektovat. Systém vznikl jen na popud opozice a lidí. Když se jím přestaneme řídit, je to jen cár papíru,“ uvedl Kubek s tím, že epidemická situace se podle něj bude den ode dne zhoršovat. „Vláda nebude mít odvahu před Vánoci opatření zpřísňovat, v lednu nás čeká peklo,“ dodal prezident ČLK.

Nemile se vyjádřil i konkrétně k ministru Blatnému, se kterým se má Kubek setkat ještě během tohoto týdne. „Když Blatný nastoupil, slíbili jsme, že ho budeme podporovat. Snažíme se, ale on s námi nekomunikuje. Za pět a půl týdne jsme zatím jednali jen jednou,“ nastínil Kubek.

Na schůzku půjde se třemi konkrétními požadavky. „Chci vědět, jak se bude očkovat proti covidu. Já vím, jak bude probíhat očkování v Bavorsku. Ale co bude u nás, nevím. Ministerstvo necítilo potřebu záležitost s námi konzultovat. Jinak budu požadovat, aby vakcína byla pro všechny zdarma a mezi rizikovými skupinami byli všichni zdravotníci,“ okomentoval Kubek. Česko bude mít v první vlně necelých sedm milionů vakcín.

Nebýt Vánoc, k rozvolnění by nedošlo

Očkování podle něj není možné „hodit na bedra“ praktickým lékařům, jak to u běžných očkování bývá. „Tak velkou logistickou akci ještě české zdravotnictví nezažilo. Musí být velká očkovací centra a mobilní jednotky pro seniory nebo pečovatelské domy. Musíme mít také obrovské množství materiálu, miliony stříkaček nebo rukavic,“ dodal.

Na setkání s ministrem by chtěl také požadovat odměny pro zdravotníky bez ohledu na to, jestli pracují v nemocnicích, nebo ambulancích. „Mezi zdravotníky se šíří pocit obětované jednotky, která se musí starat o nakažené, zatímco jiní si vesele popíjejí v hospodách. Kdyby nebylo Vánoc, k rozvolnění by nedošlo. Vánocemi ale život nekončí,“ upozornil Kubek.

Třetím bodem jednání má být změna kompenzační vyhlášky, za jaké peníze zdravotnická zařízení pracují. Je prý nepřijatelné, aby se o tématu bavila vláda až v příštím roce.

Tagy: