Byla urputná, neslevovala a trestala kamarády i publikum. Hegerová by oslavila 90 let

Hana Hegerová na snímku z roku 2003

Vzpomínky na Hanu Hegerovou

Zpěvačka Hana Hegerová by ve středu oslavila 90 let. Zemřela před půl rokem po dlouhodobých zdravotních komplikacích. A tak se sice bez královny šansonu, ale s její oblíbenou pálenkou připíjelo na křtu její autobiografie. Jak na ni vzpomínají kolegové?

„Já si na ni vzpomenu skoro denně. Když mě něco nebo někdo naštve, vybaví se mi, jak říkala: ‚Držte si nadhled.‘ A ještě: ‚Nenechte si hlavu zaplevelit myšlenkami cizích lidí, především těch hlupáků.‘ Ona všechno vymazávala z paměti, a i proto se asi mohla dožít takového věku,“ zavzpomínal na Hanu Hegerovou producent Fero Fenič.

Podle spisovatele Tomáše Padevěta byla urputná v tom, že neslevovala a nedělala kompromisy. Také dokázala být přísná. „U kamarádů se to projevovalo tak, že když někdo přišel pozdě, nepromluvila s ním půl hodiny. A u publika, které neprojevovalo pozornost, třeba přerušila koncert,“ popsal Padevět s tím, že se zpěvačka ráda hodně a hlučně smála.

Hudebního skladatele Zdeňka Mertu zase Hegerová učila skládat písně po svém. „Také mi dávala texty autorů, které měla kolem sebe, a říkala, jak si představuje nálady. A protože v tu dobu nic nenahrávala, měli jsme na to hodně času. Pro mě to byla i terapie, bylo mi přes dvacet, ona byla mladá, krásná, bylo jí něco po čtyřiceti,“ vyprávěl s úsměvem Merta.

„Být u zrodu jednoznačně uměleckého díla, to se nedá ani popsat. S Hanou jsem prožil mnoho takových chvil – a i za to jsem jí neskonale vděčný,“ zavzpomínal producent a textař Michal Horáček.

Vykala si i s partnery a milenci

Hana Hegerová, rozená Carmen Mária Štefánia Farkašová, byla právem označovaná za nekorunovanou královnu československého šansonu. V branži používala jméno Hana, ale v soukromí si nechávala ráda říkat Carmen. „Měla docela ráda oboje, Carmen i Hanu. Já i Petr Hapka jsme jí říkali Hana,“ dodal Horáček.

Producent Fenič zpěvačku zase oslovoval Carmen. „Říkali jí tak nejbližší lidé, měla to i v občanském průkazu – Carmen Farkašová. Bral jsem to jako projev velké důvěry, ona si s většinou lidí vykala. I s milenci a partnery,“ upozornil a dodal: „Já jsem se jí na to jednou ptal, jestli to není divné. Ona řekla, že naopak, že je to vzrušující.“

Hegorová si dlouho vykala i se skladatelem Mertou. „Až později jsme si začali tykat. Já jsem jí říkal Hano, mně se Carmen nelíbilo. Nechtěl jsem jí říkat Carmen, byla to Hana Hegerová, velká žena, která nejen v mém životě způsobila velký průvan,“ vysvětlil.

Tagy: