Druhá šance pro tuny šrotu: Sochy zvířat v unikátní Kovozoo na Uherskohradišťsku

Sochy zvířat v Kovozoo v Kunovicích

CNN_Domácí: PC KOVOZOO

Je to velmi netradiční zoo. Zvířat tady sice najdete více než tři sta padesát, nejsou ovšem z masa a kostí, ale z kovu. Filozofie Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku je jasná. Téměř veškerý odpad má právo na další život, tedy i staré vraky, z nichž pak vzniká tohle neobvyklé umění, které přitahuje davy lidí.

Na počátku nebylo slovo, ale autovrak. Tedy alespoň ve staroměstské Kovozoo. Letos na jaře uplynulo deset let, kdy se tunami kovošrotu začali proplétat umělci, kutilové a nejrůznější nadšenci, kteří kusům plechu, trubek či šroubků vtiskli nový život. „Nápad vznikl už hodně dávno. Byl jsem jednou na dovolené v Tunisu a viděl jsem tři exponáty na náměstí, které byly vyrobené z odpadů. Říkal jsem si, že tady mám firmu, která produkuje odpady, tak už nebylo daleko to zrealizovat. Tím to začalo,“ vzpomíná na start Kovozoo její ředitel Bronislav Janeček

Nikde jinde v Evropě podobnou zoo z kovu nenajdete. Téměř čtyři sta zvířat vyrobených výhradně z kovošrotu jsou lákadlem, kterému ročně podlehne více než sto tisíc návštěvníků. Základní filosofií Kovozoo je představovat zvířata v reálné velikosti. Tak například zdejší mládě plejtváka obrovského měří na délku deset metrů.

Jedné z místních budov se říká „porodnice“. Pod rukama zdatných řemeslníků tam vznikla většina kovových exponátů. Jeden vznikal před kamerou pořadu Prima Česko. A to konkrétně slon, vvyrobený ze starých sponek ze šrotu. Jedním ze zdejších umělců je i řemeslník Michal Novický. „Pro mě je to obrovský relax, odpočinu si tady, baví mě to vyrábět. Hrabete se v těch bednách a už víte, co z toho bude, takže najdete radlici na vyorávání a je z toho rejnok, protože ho tam prostě vidíte,“ říká.

Ve zdejší kovárně si pak mohou návštěvníci na vlastní kůži vyzkoušet, jak náročné je používat kovářské kladivo. Mezi hlavní lákadla Kovozoo patří také L-610, legendární letadlo vyráběné v nedaleké kunovické továrně. Zajímavostí tohoto letadla je, že vzniklo pouze šest kusů. Manažerka Kovozoo, Martina Juřenová popisuje, co všechno z něj návštěvníci uvidí: „Mohou si prohlédnout a také ohmatat původní interiér letadla L-610, letadlo bylo původně určeno pro 40 osob. Je velká škoda, že nikdy nedošlo k sériové výrobě.“

Perfektní rozhled po celé Kovozoo nabízí místní maják Šroťák. A také vyhlídkové lávky, které se táhnou nad hlavami návštěvníků téměř po celém areálu. Přehlédnout by proto příchozí rozhodně neměli ani populární Muzeum veteránů. Desítky historických aut a motorek jsou velkým hitem.

Tagy:
umění Evropa odpad exponát Česko Kovozoo Kunovice okres Uherské Hradiště Staré Město Let L-610