Bratrský rozkol: Harry a Meghan jsou neuctiví vůči královně, tvrdí princ William

Po roce žití mimo královské povinnosti pár potvrdil, že to tak zůstane i nadále. Palác jim odebral zbylé výsady.

Princ William označil počínání svého bratra Harryho a jeho manželky a bývalé herečky Meghan Markle vůči britské královně Alžbětě II. za neuctivé až urážlivé. Měl se tak vyslovit v reakci na to, že Harry a Meghan, vévoda a vévodkyně ze Sussexu, minulý týden potvrdili, že se nevrátí k plnění povinností v rámci královské rodiny.

Princ Harry byl vždy považovaný ze volnomyšlenkáře, někdy až rebela královské rodiny. Sňatkem s americkou herečkou Meghan Markle začalo „vzdalování“ se nejen od bratra Williama či otce Charlese, prvního následníka trůnu. Po jejich svatbě v roce 2019 Harry dokonce přiznal, že se se svým bratrem vydali rozdílnými cestami a skoro se nevídají. Loni v březnu se pár rozhodl opustit královskou rodinu a odstěhovat se do USA. V té době ale stále měli vévoda a vévodkyně ze Sussexu patronáty nad několika organizacemi, Harrymu zůstaly vojenské hodnosti.

Po uplynutí ročního přechodného období se věci pohnuly minulý týden, kdy Buckinghamský palác vydal oficiální prohlášení o definitivním odchodu prince Harryho a jeho podruhé těhotné manželky Meghan z královské rodiny. „Vévoda a vévodkyně ze Sussexu potvrdili Jejímu Veličenstvu královně, že se nevrátí k plnění pracovních povinností královské rodiny,“ uvedl palác .

Svou roli mohly sehrát i lukrativní dohody, které Harry a Meghan nedávno uzavřeli s americkou internetovou televizí Netflix. Či to, že manželé poskytli otevřený rozhovor slavné americké moderátorce Oprah Winfrey a nejen ve Velké Británii se s napětím čeká, co všechno pár prozradil. Vzhledem k tomu, že Winfrey „dostala“ například z cyklisty Lance Armstronga přiznání k užívání dopingu, lze zřejmě očekávat, že manželé v rozhovoru promluví nejen o svém soukromí, ale právě i o královské rodině. Sama královna Alžběta II. se prý o chystaném rozhovoru dozvěděla až z televize.

V prohlášení Buckinghamského paláce stojí, že jakkoliv jsou všichni zarmouceni, vévoda a vévodkyně zůstávají milovanými členy rodiny. Podle odborníka na královskou rodinu Phila Dampiera je ale královna ve skutečnosti velice zdrcená.

„Královna má Harryho velmi ráda. Musí se kvůli němu cítit velmi zklamaně. Tvrdí, že Meghan a Harry jsou velmi milovanými členy rodiny, ale ve skutečnosti bude velmi zdrcená a přát si, aby se Megxit nikdy nestal,“ citoval Dampiera deník The Sun. Výraz Megxit si vypůjčil z označení brexit, pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Podle Dampiera je jednání vévody a vévodkyně ze Sussexu vůči královně Alžbětě II. necitlivé. V podobném tónu mluvil také princ William, po otci Charlesovi druhý v pořadí následnictví. Bratr Harry je šestý v pořadí následnictví na britský trůn. Podle zprávy nedělníku Sunday Times zdroje blízké Williamovi uvedly, že je „velmi rozrušený tím, co se stalo a shledává chování Harryho a Meghan urážlivé a neuctivé“.

Zřeknutím se oficiálních povinností coby členů královské rodiny měli dát Harry a Meghan najevo, že upřednostňují osobní svobodu a nezávislost na veřejných financích. Nyní žijí se synem Archiem v Kalifornii.

Nesouhlasem s královnou se podle zahraničních médií Harry postavil zády k Británii a vztah mezi bratry je údajně na bodu mrazu. Konflikt byl dokonce několikrát označen za jednu z největších roztržek v královské rodině za poslední desetiletí. Další eskalace může přijít 7. března, kdy by se měl vysílat rozhovor s moderátorkou Oprah Winfrey.

Tagy: