Meghan Britům „ukradla“ prince. Srovnávat ji s Dianou nelze, říká politolog Tomský

Princezna Diana zemřela před 23 lety, přesto je dodnes velmi oblíbená. Působila empaticky, její příchod znamenal skutečnou senzaci, řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové publicista a politolog Alexander Tomský. Srovnávat ji s Meghan Markelovou podle něj nelze. Její role je v současnosti velmi negativní, říká se, že ukradla prince a oblíbeného vnuka královny, dodal.

„Denně čtu britský tisk a každý týden narážím na kritiku prince Harryho a Meghan Markelové. Lidem vadí, že si ze svých jmen udělali firmu a chtějí na tom mediálně vydělávat. Navíc mnohým daňovým poplatníkům vadí, že je jejich ochranka stojí velké peníze. O Markelové se dokonce říká, že unesla prince a oblíbeného vnuka královny,“ uvedl v pořadu CNN Prima NEWS Tomský.

„U Meghan je zkrátka problém v její politické korektnosti a v tom, že je Američanka. Když přišla, všichni ji velmi vřele přivítali. Jejich svatbu sledovalo více než 375 milionů lidí po celém světě. Později se však jejich postoj změnil, Meghan v podstatě označila Angličany za rasisty,“ podotkl.

U princezny Diany tomu bylo podle něj naopak. „Měla ohromnou vlastnost působit empaticky, příjemně. Ona byla skutečně masově oblíbená. Diana znamenala zlom v královské rodině. Poté už netrvali na šlechtickém původu a svým dětem či vnukům nehledali šlechtičny,“ zdůraznil Tomský.

Její postava se v posledních několika letech hned několikrát objevila na filmových plátnech. V roce 2013 ve filmu Diana ztvárnila hlavní roli herečka Naomi Wattsová, film se zaměřoval zejména na poslední dva roky princeznina života. V seriálu Koruna pak tvůrci nastínili několik let jejího života, hrála ji Emma Corrinová. Podle Tomského ale skutečné Dianě vůbec neodpovídala. „Má takový zvláštní, řekl bych liščí úsměv. Není to zkrátka ono,“ podotkl.

V Německu se nyní natáčí film Spencer, ve kterém roli Diany dostala Kristen Stewartová, známá především z filmové ságy Stmívání. Přestože na fotkách se princezně velmi podobá, Tomský se k ní staví kriticky.

„Někdy máte herečku, která umí napodobit historickou postavu a bude vypadat, jako by jí z oka vypadla. To je sice fajn, ale člověk je něco víc než jenom vizáž. Navíc je Stewartová Američanka, což je překvapující, protože hraje anglickou šlechtičnu, v podstatě hraběnku, která mluví určitým přízvukem vyšších vrstev,“ upřesnil Tomský.

Tomský: Škoda, že nemáme království

Nový film se zaměřuje především na vánoční víkend roku 1993 v princeznině rodném městě Sandringhamu, kdy se Diana definitivně rozhodla opustit manžela, prince Charlese. „Pro královskou rodinu to byla velmi komplikovaná situace a velká krize, protože v té době byla jejich rodina velmi nepopulární, zejména pak princ Charles,“ vysvětlil politolog.

„Diana svým způsobem rodinu kritizovala a skutečně se velice rafinovaně postavila proti nim,“ vysvětlil Tomský a dodal, že to bylo součástí její image. Podotkl také, že za krachem jejího manželství stál vztah prince Charlese s Camillou Parkerovou. „Pamatuji si její rozhovor v rozhlase, kde uvedla, že na jedno manželství jich v něm bylo příliš mnoho,“ popsal Tomský.

V pořadu 360° Pavlíny Wolfové zdůraznil, že s královskou rodinou velmi sympatizuje a britský monarchismus se mu líbí. „Nádherně fungují i během této krize. Posledních 20 let jsou zprávy o této rodině převážně pozitivní, což se o jiných říct nedá. Škoda, že nemáme království,“ dodal Tomský.

Tagy: