Hasil České Švýcarsko, pak našel kradené auto. Kluci policajti potřebovali pomoct, říká Jan

Hasič pomohl s dopadením zloděje dodávky

Policisté na Českolipsku zadrželi muže, který seděl za volantem kradené dodávky, po níž pátrali. Významně jim v tom pomohl dobrovolný hasič, který si auta odcizeného na Ústecku všiml na obchvatu Nového Boru. Neváhal a vozidlo pronásledoval, dokud nepřijely policejní hlídky.

Jan Havránek je velitelem dobrovolné jednotky v Kytlici, má za sebou několik dní v ohnivém pekle v Českém Švýcarsku, ale zdá se, že by se uplatnil i u policie. S řadou policistů se osobně zná a jedno takové setkání vedlo právě k vypátrání kradeného auta.

„Potkal jsem se s hlídkou z České Kamenice, kluky znám, prohodili jsme pár slov a oni mi ukázali fotku dodávky, po které pátrali. Někdo ji ukradl v Ústí nad Labem a majitel dostal informaci, že jeho známý auto zahlédl někde v našem okolí. Kolegové policisté říkali, abych jim dal vědět, kdybych náhodou to auto viděl,“ popisuje Jan Havránek.

Vůz ihned obrátil

Přestože pravděpodobnost byla podobná jako vyhrát v loterii, dobrovolný hasič skutečně na kradené auto na své cestě narazil. „Za kruhovým objezdem u Nového Boru jsem viděl dodávku, popojížděla v koloně proti mně. Tak jsem to obrátil, jak to šlo, zařadil jsem se do kolony a zpovzdálí jsem auto sledoval,“ popsal reportérovi CNN Prima NEWS všímavý hasič.

Současně zavolal na linku 158. „Policisty jsem přes operační středisko navigoval. Musím říct, že mě překvapilo, jak rychle reagovali, z mého pohledu to trvalo tak čtyři minuty. V obci Pihel se sjelo asi pět hlídek, zastavily dopravu v obou směrech, všechno v klidu, překvapený řidič kradeného auta se ani nepokusil ujíždět. Pak ho tam začali řešit, ale to už nebyla moje starost, sebral jsem se a jel jsem dál,“ dodal.

Auto už se vrátilo majiteli, ten teď hledá ještě náklad. Jeho cateringová firma v něm měla materiál za statisíce korun. „To auto bylo kompletně připravené na akci – výčepy, mrazáky, obaly, ceníky, nůžkové stany, elektroinstalace, všechno drahý, drahý, drahý. Pro nás je to katastrofa, měli jsme se zúčastnit několika velkých akcí, na které jsme dlouho čekali. Bez toho vybavení to nezvládneme a budeme mít problém přežít, s těmi tržbami jsme počítali,“ podotkl majitel dodávky s tím, že pro něj smutný příběh stále nekončí. Kde věci z dodávky skončily a kdo ukradl auto, teď vyšetřují kriminalisté z Ústeckého kraje.

Tagy:
Ústecký kraj Ústí nad Labem Česká Kamenice Nový Bor okres Česká Lípa Národní park České Švýcarsko sbor dobrovolných hasičů Kytlice Jan Havránek