Hasiči dohašují požár v Žebráku, hledají skrytá ohniska. Začalo rozebírání konstrukce haly

Hasiči snížili kolem 8:30 u hašení požáru haly v Žebráku na Berounsku stupeň poplachu na základní, tedy nejnižší stupeň. Hořet tam začalo v pondělí hodinu před polednem. Některé jednotky se nyní vracejí na základny, na místě jsou aktuálně čtyři. Další hodiny budou vyhledávat skrytá ohniska. Zdravotníci v pondělí ošetřili 15 hasičů, většina byla dehydratovaná, tři převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice. Vyplývá to z informací, které poskytli mluvčí hasičů a záchranné služby.

Přes noc s pomocí termokamery hasiči vyhledávali skrytá ohniska, která jsou pod zřícenými částmi budovy. „Nyní se redukují jednotky, stále ale probíhá vyhledávání a dohašování, jsou tam hromádky, ze kterých se dýmí, všechny musíme projít. Zatím není možné určit, jak dlouho to potrvá,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora před 9:00. Po dohašení budou hasiči místo ještě nějakou dobu hlídat.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry masivního lesního požáru u Býkovic. Do akce se zapojilo 135 hasičů a dva vrtulníky

Podle prvních odhadů způsobil oheň škodu 1,5 miliardy korun, hasiči zásahem uchránili hodnoty ve výši 100 milionů korun. Vyšetřovatel příčin byl podle Sýkory na místě v pondělí po vypuknutí požáru. „Prohlédl místo a sbíral svědecké výpovědi, zatím je ale brzy na vyhodnocení, dál se sbírají data,“ doplnil Sýkora.

V pondělí se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. Po poledni vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kolem 20:00 ho snížili na druhý

Hala na výrobu plastových dílů pro automobily společnosti Novares CZ Zebrak hořela v plném rozsahu už po příjezdu hasičů, později se zřítila. Požár se přestal šířit kolem 15:00. S hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambivakem, který shazoval vodu doprostřed zřícené haly. Halu opustilo po vypuknutí požáru 70 zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění.

Policie kvůli zásahu hasičů v pondělí uzavřela v obou směrech nedalekou dálnici D5 mezi 34. a 41 kilometrem. Řidiči jezdili zhruba tři hodiny po objízdné trase.

Tagy: