Inferno u Třeboně. Hašení zatopeného domu mařili agresivní psi. Na místě byl mrtvý člověk

Požár domu u Třeboně na Jindřichohradecku

Požár domu u Třeboně

Hasiči nalezli v úterý v hořícím domě u Třeboně na Jindřichohradecku mrtvého člověka. Kolem domu zaplaveného vodou bylo několik bojových psů, kteří komplikovali práci při zásahu. Novináře o tom ve středu informovala jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Kvůli agresivním psům musela na místo vyjet zásahová jednotka policie. „Po uhašení požáru byla v domě nalezena osoba. Případ řeší jindřichohradečtí kriminalisté,“ uvedla mluvčí. Příčinu úmrtí určí nařízená soudní pitva. Ohořelé tělo bylo nalezeno na půdě.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Obce před kalamitou a po ní. Podívejte se, jak povodeň zpustošila česká města

Zásah byl pro hasiče velmi obtížný. „Dům stojí v záplavovém území. Voda dosahovala na jedné straně domu do výše přibližně půl metru, na straně druhé skoro do metru. Zásah byl tedy velice ztížen z hlediska přístupu, jak pro naši zasahující techniku, která se jen velmi obtížně pohybovala po podmáčeném terénu, tak i pro všechny zasahující hasiče,“ popsali na svém facebookovém účtu hasiči jihočeského kraje.

VIDEO hasičů z místa:

Zásadní komplikace celé akce však byl plot s elektrickým ohradníkem kolem celého domu, ve kterém volně pobíhali bojoví psi. „Velitel zásahu požádal o vypnutí ohradníku prostřednictvím pohotovostní služby. Hasiči následně přistoupili k domu, který hořel v plném rozsahu především ve střeše. Požár se dále rozšířil na osobní auto. Vstup jim velice komplikovali rotvajleři, kteří jim nedovolili se k domu přiblížit,“ uvedli hasiči.

Psi při požáru utekli, ale pak se začali k domu vracet. „Podle našich informací se domníváme, že se jednalo o pět psů. Dva jsme už převezli do útulku, další dva také půjdou do útulku. Pátý musel být utracen,“ řekl místostarosta obce Martin Dobeš. Dodal, že obec upozornila obyvatele, aby byli obezřetní, protože by se ještě nějaký pes mohl případně pohybovat v přírodě. Jde o větší psy, které jsou kříženci z více ras.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Třeboň, svolány byly jednotky SDH obcí Stříbřec, Chlum u Třeboně a Stráž nad Nežárkou. Povolány musely být také jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jindřichův Hradec a České Budějovice včetně vyprošťovacího automobilu, kterým musela být vytažena jedna zapadlá cisterna.

Škoda po požáru byla předběžně stanovena na milion a půl, příčina vzniku požáru se šetří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srážka vlaku s lokomotivou v Praze: Zasahují záchranáři, na místě je velký počet zraněných

Tagy:
pes požár Třeboň katastrofa Praha trestná činnost okres Jindřichův Hradec trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva katastrofy, nehody a mimořádné události vyšetřování trestné činnosti