Hasiči už toho mají plné zuby. Vítr je časovaná bomba, bojí se místostarosta Hřenska

Požár v Českém Švýcarsku

Místostarosta Hřenska popsal zásah u požáru v Českém Švýcarsku

Hasičské jednotky se snaží dostat pod kontrolu požár, který už zasáhl více než tisíc hektarů území kolem národního parku České Švýcarsko. Podle místostarosty Hřenska Roberta Mareše je už znát, že toho mají hasiči plné zuby. Proto jim pomohla předešlá noc, která byla relativně klidná. Nyní vše záleží na počasí, protože vítr je časovaná bomba, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Noc byla poměrně klidná, nefoukal totiž vítr, zaplať pán Bůh. Část hasičů si tak mohla odpočinout, je znát, že už toho mají plné zuby,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS místostarosta Hřenska.

Vděčný je tak za pomoc, která přichází ze všech stran. „Pomáhá správa národního parku, obec, podnikatelé z Hřenska ale i z okolí. Vozí zásoby potravin, pití. Nyní jsme hasičům zajistili i teplou stravu,“ popsal v Novém dni.

Zásah bude trvat dny

Nyní s netrpělivostí čeká, jak se vyvine počasí. To totiž hraje v lokalizaci požáru největší roli. „Pokud začne foukat vítr, už bude problém. Zatím nefouká, ale je to časovaná bomba. Pokud obec budeme chtít ochránit, bude to trvat řadu dní,“ přiznal Robert Mareš.

Ačkoliv se na něj mohou místní obrátit s jakýmkoli dotazem, odpověď jim často dát nemůže. Nikdo si podle něj totiž netroufne odhadovat jakékoli predikce. Mareš by také vyčkal s odhadem škod, nyní je priorita jasná. „Těžko říct, za jak dlouho se nám podaří oheň dostat pod kontrolu, jde o více než tisíc hektarů, je to obrovská plocha,“ dodal.

Potvrdil však, že Pravčická brána i Sokolí hnízdo by mělo být zatím v pořádku. „Snažíme se lokalizovat požár, ten se šíří podle větru. Ve středu budeme zajišťovat bezpečnost osob, ale i majetku,“ popsal strategii hasičů.

Mezi postižená místa patří i obec Mezná. „Snažíme se zamezit, aby hořely další budovy, plamen zachvátil ale jen tři budovy, a to dálkovým přenosem. Hasičům se místo podařilo uhasit,“ uvedl na pravou míru původní informace o desítce budov, které měl živel zničit.

Tagy: