Havárie čínské jaderné ponorky: Chytila se do vlastní pasti, v moři zahynulo 55 námořníků

Jaderná ponorka (ilustrační foto)

Čínská ponorka se chytla do vlastní pasti

Čínské vojenské námořnictvo údajně přišlo o 55 svých členů, když se jeho jaderná ponorka chytila do pasti, kterou Peking nastražil na plavidla USA a jejich spojenců. Informovaly o tom britské listy The Times a Daily Mail s odvoláním na uniklou zprávu britské rozvědky. K nehodě podle nich došlo minulý měsíc ve Žlutém moři.

Posádka ponorky údajně zahynula 21. srpna v blízkosti provincie Šan-tung, a to kvůli nedostatku vzduchu či na otravu. Mezi 55 oběťmi je 22 čínských důstojníků, včetně kapitána ponorky třídy Šang (Shang), uvádí zpráva.

ČTĚTĚ TAKÉ: Dva ministři a dva velitelé raketových sil. V Číně mizí funkcionáři jak na běžícím páse

Plavidlo se podle všeho zachytilo do obranné struktury, kterou na dno moře instalovala sama Čína. „Ponorka narazila na překážku tvořenou řetězem a kotvou, kterou čínské námořnictvo nastražilo na plavidla USA a jejich spojenců. V důsledku toho došlo k selhání systémů ponorky,“ píše se podle deníků ve zprávě britských tajných služeb. „Smrt (posádky) byla zřejmě způsobena hypoxií (nedostatkem kyslíku v těle),“ dodává zpráva.

Zvěsti o problémech s ponorkou 093-417 se začaly šířit na sociálních sítích minulý měsíc, Peking je ale popřel.

Čína má šest útočných ponorek typu 093, které mají výtlak 6 096 tun a jsou vyzbrojeny torpédy ráže 533 milimetrů. Do služby v čínské armády byly nasazeny v posledních 15 letech, píší The Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Návrat nukleárních testů po desetiletích klidu? Světoví lídři obnovují jaderné základny

Tagy: