Havarované cisterny u Kolína jsou pryč. Vlaky už jezdí po dvou kolejích

Nehoda nákladního vlaku u Poříčan

Provoz vlaků v Poříčanech byl částečně obnoven

Provoz na železničním koridoru u Poříčan na Kolínsku byl ve středu kolem poledne obnoven na dvou kolejích ze tří. V místě oprav trati po pondělním vykolejení mohou jet vlaky rychlostí 50 kilometrů za hodinu. Zprovoznění poslední koleje bude záležet na jejím stavu a stavu trakčního vedení, který nyní pracovníci drah kontrolují. Na koleje se postupně vrací běžný provoz, řekl kolem 12:30 mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Provoz spojů do Nymburka, Kolína, Lysé nad Labem a Čelákovic obnovily České dráhy v poledne.

„Od rána se jezdilo po první koleji, nyní se zprovoznila nultá. Ještě se řeší rozsah poškození a potřebných oprav na koleji druhé, která byla nejblíže nehodě. Z pohledu provozu už to ale není vážná komplikace, dopravci postupně zavádějí vlaky zpátky,“ řekl Gavenda.

Podle mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové bude ještě zhruba do 13:30 dobíhat náhradní autobusová doprava na některých trasách. „Postupně se to stabilizuje,“ řekla.

Nákladní vlak havaroval v pondělí v podvečer. Mimo koleje se dostala lokomotiva a dvě cisterny převážející toxický benzen. Hasiči museli v úterý látku přečerpat do náhradních cisteren, v noci na středu pak vyprošťovali havarované vozy. Nejprve obě cisterny, druhou kolem 3:00 hodin. „Nad ránem hasiči odstranili i lokomotivu,“ doplnil Gavenda.

Jako první úsekem projely spoje dálkové dopravy ve směru Praha - Kolín. Před polednem obnovily České dráhy provoz na lince S2 Praha – Čelákovice – Lysá nad Labem – Nymburk – Kolín a S22 Praha – Lysá nad Labem – Milovice. Náhradní autobusy XS2 ukončily posledními spoji v 10:40 z Prahy a v 11:40 z Lysé, informovala na Twitteru Pražská integrovaná doprava.

Neprůjezdný železniční koridor způsobil velká zpoždění vlaků na náhradních trasách. Rychlíky od pondělní havárie jezdïly odklonem přes Lysou nad Labem, regionální přepravu pomáhaly zajišťovat autobusy. Řada spojů nabírala v úterý i více než hodinová zpoždění, některé byly zrušeny. Zpožděné byly i mezinárodní vlaky na Slovensko, do Maďarska a Rakouska.

Kromě oprav probíhá také vyšetřování nehody. „Podle prvotních informací nákladní vlak ČD Cargo projel návěst Stůj a nedovoleně vjel do stanice Poříčany. Poškozen byl železniční svršek, trakční vedení a zabezpečovací zařízení. Předpokládaná škoda na infrastruktuře je prozatím vyčíslena na 1,5 milionu korun,“ uvedla Správa železnic na svém webu. Na samotném vlaku byla škoda odhadnuta na 2,5 milionu korun. Dva lidé, kteří byli ve vlaku, se lehce zranili.

Tagy: