Hazard se životem: Motorkář se po D1 řítil 200kilometrovou rychlostí, navíc vezl dítě

Motorka na dálnici

Nepochopitelný hazard motorkáře na Vyškovsku

Nepochopitelný hazard předvedl motorkář na dálnici D1 na Vyškovsku. Nejenže výrazně překročil povolenou rychlost, ale jako spolujezdce vezl nezletilého chlapce. Riskantní jízdu ukončila policejní hlídka. Nezodpovědnému motorkáři hrozí vysoká pokuta a nejspíše přijde o řidičský průkaz.

Když je prázdná dálnice a široko daleko není ani živáček, je potřeba toho využít. To si nejspíše řekl motorkář se svým spolujezdcem na dálnici D1 u Ivanovic na Hané na Vyškovsku. Ručička na tachometru překročila rychlost 200 km/h. Kdo ví, kam by se až dostala, kdyby si dvojice na silném stroji nevšimla policejní hlídka.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický víkend motorkářů. Nejméně čtyři nehody si vyžádaly raněné i lidský život

„Během riskantní jízdy měl řidič za sebou svého nezletilého příbuzného jako spolujezdce. Muž hlídce sdělil, že chtěl chlapci jen zpestřit den,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Zážitek z podobně rychlé jízdy se přitom mohl v okamžiku proměnit v noční můru. Stačí skutečně málo – třeba nerovnost na silnici nebo větrný poryv. „To, co řidič automobilu přehlédne, může být pro motorkáře fatální. Když v této rychlosti například najede do výtluku, tak ho to buď vyhodí ze sedla, nebo to nevydrží pneumatiky a dojde k okamžité destrukci,“ řekl dopravní expert Roman Budský.

Velkým rizikem je podle dopravního experta i možná brzdná dráha v tak vysoké rychlosti. Vybočující auto z pravého jízdního pruhu si rychle jedoucího motorkáře nemusí ve zpětném zrcátku vůbec všimnout.

Jenom v Jihomoravském kraji od začátku roku policie eviduje téměř 290 dopravních nehod s účastí motorkářů, při kterých zemřelo sedm lidí. Většinu z nich zavinili právě samotní motorkáři. V aktuálním případě z Vyškovska se naštěstí riskantní jízda obešla bez zranění. Hlavnímu aktérovi ale hrozí pokuta a zákaz řízení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Žena s holčičkou zahynuly při nehodě u Břeclavi. V druhém autě se zranili čtyři lidé

Tagy:
Břeclav Jihomoravský kraj Roman Budský Ivanovice na Hané Dálnice D1 okres Vyškov trestná činnost, právo a spravedlnost katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události