Hazardéři na železničních přejezdech. Přes závory se vydal osobák, traktor i kamion

Hazardéři na železnici

Nebezpečí na kolejích

Redakce Krimi zpráv upozornila na hazardéry, kteří v Praze přebíhají přes železniční přejezd v době, kdy projíždí vlak. Podobné riskování se ale netýká jen chodců. V poslední době se navzdory varovné signalizaci vydali přes koleje řidiči osobního auta, kamionu i traktoru.

Železniční přejezd v Dlouhém Mostě nedaleko Liberce. Na videu, který nám zaslal jeden z našich diváků, je vidět, jak řidič červeného vozu odmítá čekat. V protisměru vyrazí přímo na koleje. A to závorám navzdory. Ohrozit tak mohl nejen sebe, ale také strojvedoucího přijíždějícího vlaku nebo cestující. To si zřejmě neuvědomil. Pokud by se o případ začala zajímat policie, bude ho čekat přinejmenším vysoká pokuta.

Hazardovat se rozhodl i šofér kamionu, který vjel na přejezd i přes to, že se ozývá signalizace a blikala varovná světla. „V ten okamžik však začaly padat závory a kamion zůstal uvězněný mezi nimi. Zbytek zdravého rozumu naštěstí jeho řidiči zůstal, a proto sklopenou závoru prorazil a s vozidlem kolejiště opustil,“ popsal mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

Další případ je starý jen několik dní. Traktorista si zřejmě myslel, že ještě stihne projet. Možná zapomněl, že za sebou táhne naložený valník, a vjel spěšnému vlaku přímo do cesty. Následky naštěstí nebyly vážné –⁠ alespoň, co se týká zranění.

Případy jasně ukazují, jak jsou podobné nehody zbytečné. To samé přitom platí o přebíhání chodců. Ti díky tomu, že mohou závory jednoduše oběhnout, bývají ještě méně opatrní. „V letošním roce eviduje Drážní inspekce celkem 41 střetů na železničním přejezdu. Všech 5 usmrcených jsou výhradně chodci,“ uvádí mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Správa železnic přitom už před dvěma lety nasadila drsnou kampaň zaměřenou mimo jiné právě na bezpečnost na přejezdech. I přesto si ale zřejmě stále mnoho lidí myslí, že se jich takové nebezpečí netýká.

Tagy: