Kritiku nechápu, pustil se hejtman Bělica do Hladíka. Na nikoho jsem neútočil, opáčil ministr

Hejtman Josef Bělica (ANO) na tiskové konferenci (17. září 2024)

Ostrý spor v Ostravě

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) se na úterní tiskové konferenci za účasti představitelů vlády ostře opřel do ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Podle svých slov nepochopil Hladíkovu kritiku jednotlivých starostů v regionech postižených povodněmi. Ministr oponoval, že ve svých vyjádřeních na nikoho neútočil.

„Dámy a pánové, nechápu, jak za těchto okolností může ministr životního prostředí napadnout skvělou práci starosty Krnova a primátora Opavy, kteří čtyři dny nespali a odvedli velmi dobrý kus práce,“ uvedl Bělica. „Z tepla pražské kanceláře se to hodnotí dobře,“ dodal posměšně.

ČTĚTE DÁLE: Povodeň udeřila jako blesk. Chrstlo to sem a hned byl v domě metr vody, líčí lidé z Hanušovic

Reagoval tak na dřívější Hladíkova prohlášení pro web Seznam Zprávy. Ministr v rozhovoru zpochybnil efektivitu a rychlost evakuačních opatření přijatých ve zmíněných dvou městech.

Hladík Bělicovu kritiku odmítl. „Na nikoho jsem neútočil. Pane hejtmane, strávili jsme spolu celý den a ani jednou jste se o tomto nezmínil,“ divil se ministr. „Opakovaně jsem vám volal a psal esemesky.  Ani jednou jste mi nezavolal, ani neodepsal zpátky. Mrzí mě to,“ upřesnil Hladík při tiskové konferenci.

Vášně uklidňovali i premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). „Musíme všichni táhnout za jeden provaz a spolupracovat,“ apeloval premiér. „Fakt na sebe teď nějak politicky neútočme, proto jsme sem nepřijeli,“ přidal se k němu Rakušan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Tagy: