Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Letecké záběry z povodní na Opavsku Krnovsku a Bruntálsku

VIDEO: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry ukazují rozsah katastrofy na Opavsku

Mnoho oblastí na severu Moravy a ve Slezsku je stále odříznuto od okolního světa a lidé tam čekají obklopeni velkou vodou na záchranu. Reportéři CNN Prima NEWS se do těchto míst republiky snažili dostat, ale například do Jeseníku nebo Mikulčic to nešlo ani vrtulníkem. Záběry, které přesto ze vzduchu natočili, mnohdy nepotřebují komentář.

„Na rovinu, je to horší než v roce 1997,“ svěřil se reportérce CNN Prima NEWS obyvatel Hynčic na Náchodsku. S každým, s kým reportéři hovořili, se shoduje: Situace je strašná.

ČTĚTE TAKÉ: Jeseníkem se prohnala ničivá vlna. Brala domy, zanechala po sobě naprostou zkázu, odhalují snímky

„Vypadá to úplně hrozně. Běžte se podívat do města, je úplně zničené. Dostanete se tam maximálně přes pole pěšky, jinak se tam nedostanete,“ vzkázal redakci obyvatel města Albrechtice na Karvinsku.

„Viděli jsme totálně zaplavené sídliště v Opavě-Kateřinkách, jak vojáci zachraňují muže z vrtulníku a teď se letíme podívat do Jeseníku, který je totálně odříznutý od konce světa,“ přiblížila reportérka Markéta Schenková přímo z vrtulníku.

S igelitami opouštějí domovy

Zmiňované sídliště bylo již dopoledne zaplavené vzniklým „jezerem“. O tamní situaci hovořila například reportérka Adriana Kubisová. „Stav je tu opravdu kritický. Lidé se pomalu evakuují ze svých domovů. Viděli jsme seniory s igelitkami, lidi s kufříky, jak dobrovolně, aniž by je k tomu někdo vyzval, odcházejí ze svých domovů,“ popisovala po 11. hodině.

„Lidé zde vzpomínají, jak v roce 1997 voda dosahovala na sídlišti po zvonky. Jak to tady bude vypadat v dalších hodinách, nikdo netuší. Řeka se dále rozlévá do dalších ulic, zaplavuje školky, školy, auta. Nikdo neví, kdy to skončí,“ přiznala reportérka s tím, že tamní při vzpomínkách – a současné situaci – pláčou.

Nejkritičtější situace však panuje na Jesenicku. Ve městě Jeseník ničivá vlna strhla i několik domů. „Je to apokalypsa, všude je spousta bahna, všechno je zničené. Včetně veřejných prostranství, ohnuté a odstraněné jsou lávky, které sebrala voda, musíme nechat zkontrolovat mosty. Vypadá to hrozně, když procházíte městem, nevěříte, že voda měla takovou sílu, co všechno zničila a přemístila jinam. Kolem silnic jsou zničené obruby i ploty,“ líčila starostka Zdeňka Blišťanová.

Podívejte se, jakou spoušť ničivý živel způsobil ve výše přiložených leteckých záběrech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Auto s lidmi na Jesenicku smetla řeka. Policie je stále nenašla, hejtman se obává nejhoršího

Tagy:
voda počasí hudba povodeň katastrofa pomoc vrtulník střecha záběry přírodní katastrofa Opava Jeseník okres Opava Město Albrechtice katastrofy, nehody a mimořádné události Hynčice